Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2011 07:01 - Ферганските коне-Наследниците на небесните крилати коне
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 5003 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2011 06:58




Наследниците на небесните крилати коне. Виреели само в долината на фергана,на север от бактрия.
 
image



Любими и на бактрийците на александър и на китайците. все конни народи.последните водели дори война през 2 пр.н.е. за да могат да си осигурят доставка от десет фергански коня годишно.
image

Потта им била кръв.Днес учените считат,че заради паразитите ,които са смучели животното,при обилното изпотяване потта му се е смесвала с кръвта .

Без тях китайците щели да бъдат победени от хуните ,които носели вълчи маски и защитавала телата си с брони от рог и били едно с коня си.

Китайският имп изпратил пратеници във Фергана ,но царят отказал да даде и един от неговите небесни коне. Там пратениците чули за страна на запад от Фергана ,която имала от тези коне и помолили техния цар,който се казвал Кан Мо. Царят се съгласил при условие,че му дадат принцеса за жена . Като дете този цар бил оставен в степта и бил кърмен от вълци и птици за храна му спускали сурово месо от небето.

Императорът много ценял конете му. Но съгледвачи му казали,че това не са истински Небесни коне-Фергански коне.Те принадлежали само на царя на Фергана.

На истинските опашката метяла земята. Имали гръбнак на тигър и копито с дебелина на юмрук. Под слънце се потели с кръв. Могли да изминават по иляда ли на ден (500 км. на ден.)

Императорът изпращал на няколко пъти армии които загивали. Но най-накрая успели да обсадят фергана и в замяна за вдигането на обсадата получили желаните небесни коне.

Какво е сигурно днес-че тези небесни коне са предците на арабските коне.Арабите казват,че всичко започвало със пра-пра-пра-внука на Ной ,Баз, който хванал този див кон.Този коне описан дори в Старият завет



image

Давам царство за един фергански кон-се провикнал един цар.

image

Там някъде ,возле самаго рая, са опитомени и ората и коньете.

Съвременната наука е категорична в назоваването на степите на север от черно каспийско и аралско море за зоната в която конят е опитомен. Малкия спор за това дали язденето е възникнало на територията на днешен казахтан на изток от р. Ишим култура ботай или на запад от реката , култура терсек,е без значение за определянето на степта за родината на куните.

Случайно или не това е района на конете от Ферганат.нар. наследници на крилатите небесни коне .
Сказание за дъщерята на хана", за хвъркатия жребец Тулпар. Костов:

"На Куян Тау

, там умрял хвъркатия жребец Тулпар.

Атила тръгна

- път върви -със своя кон да се прости"

Патриотично настроени маймуняци са решили,че ако сложат ковьорче изобразяваьо персиец от александровата гробница и го допълнят със скити опитомяващи кон от колекцията на великата скитска царица и накрая завършат доказа със римски плочки от трети век сл.н.е. и ги нарекат тракийски и всичко това се разбърка в персийски ритон,ама от баш персийските ,изразеното им профанско становище не търпи критика .Хора избягали от развъдника на инбиктуса ,дори не му вярвата на човека,а той подобно на развален часовник се оказа прав в коментара си за статия за "Тракийския кон" при неговия студент дзвер.

Като честен ч еловек не можех да се въздържа и да не коментирам в необичайно добронамерен стил. Но дали не сбърках . Сънувах,че получавам лична дзверска поща с отговор в стил ромска теза. Отварям пощата и вътре писмо от некъф дзвер,току що опитомил тракийския кон,който пък опитомил тракийското куче.Ма колко бил известен и как четели .За момент се замислих дали не ми пише Майкъл Уууд,който в далечната 1948 г издаде бестселъра си "В търсене на Троянската война". Сън е . Всичко се случва на сън. Горе долу така пишеше тощ одзверел фантаст. Преценете дали не ми се е присънил Майкъл Уууд или е избегал некой от инклубатора инбиктуса. Той като удари некое бино и оставя вратата отключена.

 

не вервам да е народния будител дзвер. на него само му написах следния си коментар по повод "Тракойския му кон"

маркнатан"Не си чел от къде китайските императори са си взимали небесните коне, с които и едни скити са станали българи. Ритона е "персийско" изобретение и то показания най-вече.

и разваления часовник два пъти в денонощието е верен.тук, в тая манджа с грозде дето е надробена ,в ролята на часовника изненадващо е инбиктуса. дзвера с една картинка на персиеца от александрово,с другите скити на великата скитска царица,и римски плочки направи "тракийски" конете . "

 

А и съ дзвера в последния си коментар му казах най-прилично мнението си:

"дзвер,

точно три четири пъти съм влизал да чета кво пишеш,тва за троянската война,и тея двете сега . засичал съм ти при иниктуса в коментари. всичките ти коментари са без необходимата логика .писането на постове е сбирщок от христоматийни глупости

но всеки път без изключение първото, което се натрапва при теб е проява на просташко лично отношени към другите,без да си предизвикан . и тук ,ако си проследиш коментарите ще го установиш. аз само отвръщам на арогантността ти със същото и ти се плюнчиш. обори нещо от казаното от мен ,без смехотворни лингвистични упражнения "

 

отбелязано изследователя Г

 

Този от съня написа :

  

 "Бате, виж сега.
Блог бг е място, коеот не е в състояние да реши проблемите в личният ти живот...
Видно е че имаш таквиа ,веднага мога да ги формулирам ,ясно е каква дупка запълваш с графомания и агресия, ама какво да се прави... Всъщност си на път цял живот да си останеш така, ако нещо не промениш.

Тъй, каот аз се занимавам с наука и също така за разлиак от теб имам и уникални идеи, и познания, и обикалям, нямам време да си губя времето с твоите ментални пръдни.

Моля те спри да пишеш в блога ми.
А и да не те моля, ти повече няма да пишеш в блога, пък прави каквото искаш, просто те предупреждавам каот човек.

Веднъж е предупредих да не се заяждаш ,втори път...
Не си ми на нивото изобщо, а недей си мисли че филтъра е случаен.
Служи точно за да ми пази нивото на блога.

Опитай да си покажеш нивото в твоя блог...
Видно е че няма да се получи, защото нивото ти е известо... Широко.
В каквато и сфера в интернет да съм публикувал лично аз, интересът е голям...
Нямам намерение да подбивам собствените си творби за да пробиват твоите безумия...

За лечение не съм компетентен, оторизиран и дори желаещ, опитай другаде.

Поздрави!
"

Бедната ми душа е доловила трептенията на поредната бг-ренесансова личност.

Ако некой се познае ,или го познае този гений ,нека пише.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3861188
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930