Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 08:07 - Цветниче преди Великден
Автор: anlov Категория: История   
Прочетен: 2706 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.04.2016 07:48


Като вярващ аз си мисля така: човешките религии (включително и християнската с нейната монотонна и фасадна празничност и обрядност) са адски самонадеяните опити на хората да се издигнат към измисления от самите тях "бог", за да могат, всъщност, да издигнат себе си, да прославят себе си, да угодят на себе си, криейки се зад привидната възвишеност на идеята. Но какъв е резултатът от всичко това? Един перманентен Вавилон - т.е., постоянна бъркотия и хаос. Разединение и враждебно и войнствено противопоставяне. Ако някой поне мъничко е опознал Библейския Бог (но не с главата, а със сърцето си), той знае, че Неговата Личност няма абсолютно нищо общо с това.

Религията е смокиновото листо, зад което крием голотата на греховете си, без въобще да ги осъзнаваме дори. И понеже сме в техния плен и робство, те ни отнемат и малкото свободица, която тоя свят ни е позволил. Защото са вид пристрастяване и терор върху личностите ни. И така директно ни свързват с Великият инквизитор - системата за религиозна манипулация и контрол.


Обаче имаме цял дървен кръст, забит по средата на човешката история и разделящ я на две. Повече от 5000 ръкописа, от които сме наследили Новият завет, разказват една невероятна история - за претенциите на богочовека Исус Христос да има власт над човеците, над природата и дори над смъртта. Светските римски историци Тацит, Целз, Апулей, Лукиян и др. потвърждават много от казаното в Завета, макар и с обратен знак.

Възможно ли е тогава Христос да не е "измамата на вековете"? Луд мегаломан ли е той? Историята за него измислена ли е? Защо тогава нейните автори заплатиха с живота си за нея? И такъв ли антигерой трябваше да измайсторят, ако искаха да впечатлят епикурейското и стоическо съзнание на гърци и римляни - селянин, роден в обор, израсъл в презрения Назарет, нямащ къде главата си да подслони, отблъскващо гол и покозващ "човешка слабост", прощавайки дори на убийците си, зарязан от своите последователи, погребан дори в чужд гроб?! А на монотеистите-юдеи как пък ли им се е сторил? - Дева Мария едвам са я спасили, за да не бъде убита с камъни като блудница (не случайно ап. Павел пише, че за евреите Христос е бил самият скандал, а за учените гърци - една пълна глупост). Можеше ли такава изкусна лъжа да роди ранната Църква, която я защитавала първите векове с цената на нечовешки мъки, гонения, дори жестока смърт?

Аз самият съм бил възпитан не като християнин, а като върл атеист. И съответно до 23-рата година от живота си вече се бях превърнал в перверзен мръсник. Моралният ми кодекс се свеждаше единствено до това да не убивам. Обаче абсолютно всичко друго си позволявах, без даже и да ми мигне окото. Тогава ми се случи Нещото... е, много е дълго за описване... (тук, в блога си, само намекнах преди време за него - свръхестествена среща с Господ Исус Христос). Та след това необичайно преживяване промених коренно мирогледа си, ценностната си система и начина си на живот. С желанието да сменя животинския си образ и да сваля всички звероподобни маски от лицето си, да се изтръгна от хищническия си нрав.


Тогава и започнах да разбирам повече Библията, защото не търсех само интелектуално познание от нея, а черпех духовни сили за новия си живот. Киркегор го нарича "скокът на вярата" - това е друго измерение, което постепенно започна да се разкрива пред мен. В него се влиза само след искрено и дълбоко посвещение пред нашия Творец, където Той обича да разкрива Себе Си по изненадващи и пре-пре-чудни начини.

Какво означава завет и обвързване с Христос ще разбере единствено онзи, който с вяра избере да излезе в тяхната открита орбита.

Нека да не се заблуждаваме, приятели: християнската религия - обаче без личното познаване на Исус Христос, ни анатемосва и отлъчва от Него сега и завинаги! (“Евангелие от Матей” 7/21-23)

Дали ще можем да оценим времето, което ни се дава даром, за да Го търсим и да Го намираме?...

 

 

П.П. А за тия истини Божии, за които плащаме цената да ги живеем, а не само да ги споделяме с хората, Бог винаги ще изсича просеки до дълбините на човешките сърца...









Тагове:   празници,   вяра,   обичаи,   христос,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945662
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031