Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.11.2009 12:37 - Чествуваме народните си будители
Автор: monarchist Категория: Политика   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
2



       
 

image Днес България чествува Денят на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. С указ на цар Борис Трети през 1922 г. е обявен за общонационален празник.
От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.


В деня на будителите Народното събрание отваря вратите си за гражданите. Инициативата е посветена и на отбелязващата се 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Две изложби – колекция „Стари майстори” от Златния фонд на Общинската галерия в Кърджали и „Род, семейство, отечество” на Регионалния исторически музей в Пловдив ще могат да видят посетителите. Първият посетител ще бъде посрещнат в 10 часа пред централния вход на парламента от председателя на НС Цецка Цачева. В 10.30 часа в пленарната зала ще има дискусия на тема „Строителите на съвременна България, будители и НС”. Специални гости на събитието ще бъдат учители и ученици от Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ”. Лектор на дискусията ще бъде народният представител Веселин Методиев. Най-малките гости ще получат екземпляр от информационно-образователната брошура „Първият парламент на България”.

Тази година Сливен е център на тридневните национални празници за Деня на народните будители.
Днешният ден започва с панихида пред гроба на Добри Чинтулов на Новоселската гробища и поднасяне на венци и цветя на Алеята на старите сливенски будители. Граждани и обществени организации ще отдадат почит пред паметта на строителите на сливенската просвета и култура Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков, Илия Цеков, Илия Арнаудов, Йордан Богдар, Иван Апостолов и други. В къщата-музей на Добри Чинтулов ученици от Сливенската природоматематическа гимназия ще представят литературно-музикалния спектакъл „Даскал Добри сври на цигулка”, създаден по случай деня на будителите и в памет на патрона на училището. Акцент в празничните прояви е кръглата маса с научен ръководител проф. Дойно Дойнов, посветена на 210 години от рождението на д-р Иван Селимински.

Днес е и празникът на възрожденския град Котел – родно място на Петър Берон, Георги Раковски, Софроний Врачански, Стефан Богориди и капитан Мамарчев.

С тържествена Света литургия и благодарствен молебен в църквата „Свях Светих” започват проявите за днешния празник на Тетевен и Денят на народните будители.
В 9 часа пред паметника в църковния двор ще бъде отслужена панихида за загиналите руски войни за освобождението на града. От 9.30 часа е празничното шествие към централния площад „Сава Младенов”, където ще бъде издигнато знамето на Тетевен и кметът на общината Николай Павлов ще приветства своите съграждани. След празничния концерт в начално училище „Хаджи Генчо” ще бъде открита възпоменателна плоча на Иван Ибришимов – един от първите кметове на Тетевен и народен представител след освобождението на града от турско робство. Ще бъде открита и детска площадка в кв. „Пеновото”.

Предаването „Хоризонт за вас” от 16 до 18 часа ще се излъчва на живо от Тетевен.
Ден на отворените врати в градските къщи-музеи „Станка и Димитър Икономови”, „Димитър Ненов” и Етнографският музей в Разград организира общината. За празника ще бъдат обявени носителите на традиционното общинско отличие на името на възрожденския просветител Никола Икономов.

По традиция, за да отбележат Деня на народните будители, жителите на Плевен ще се съберат пред паметника на Иван Вазов. Тържествен молебен ще отслужи митрополит Игнатий и плевенски свещеници.
След поздравителното слово на кмета Найден Зеленогорски пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. За първи път за Деня на народните будители плевенският клон на Съюза на учените в България учреди награда по хуманитаристика на името на акад. Йордан Трифонов. В навечерието на празника жителите на града получиха своеобразен подарък от творческия екип на драматичния театър, който направи и записа нова песен за Плевен.

В Деня на народните будители Регионалният исторически музей във Велико Търново е поканил на празнична среща своите дарители. Над 30 граждани, предоставили тази година за фондовете и експозиции на музея лични и семейни архиви, снимки и ценни вещи ще получат свидетелства за дарение.


Тагове:   будители,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monarchist
Категория: Политика
Прочетен: 824081
Постинги: 398
Коментари: 107
Гласове: 1181
Блогрол
1. За вярата
2. Българският Царски дом
3. Християн-Консервативен съюз
4. Crown.BG
5. Монархическа Европа в кадри от миналото и днес
6. Испанският Кралски дом
7. Руският Императорски дом
8. "Алманах на Гота"
9. Френският Кралски дом
10. Кралският дом на Великобритания
11. Белгийският Кралски дом
12. Кралският дом на Гърция
13. Кайзеровият дом в Германия
14. Кралският дом на Сърбия
15. Кралският дом на Румъния
16. Други Монархически домовe
17. Монархическото наследство: Кралските резиденции в Европа
18. Монархическото наследство: Версай
19. Монархическото наследство: Евксиноград /видео/
20. Монархически организации
21. The International Commission on Nobility and Royalty
22. Български владетелски гербове
23. " Хералдика "
24. Институции : БАН
25. Институции : Държавен Архив
26. Институции : Народна Библиотека "Св.Св.Кирил и Методий"
27. Национален Военноисторически музей
28. Национален Природнонаучен музей
29. Национална Художествена галерия