Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 10:41 - Орбан към чуждите компании: "Колонизацията свърши"
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 4573 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Орбан към чуждите компании: “Колонизацията свърши” image

 

Унгарският премиер Виктор Орбан втвърди тона си към банките и големите мултинационални компании с бизнес в страната като заяви в парламента, че епохата на колонизация и големи печалби е приключила.
Орбан и партията му “Фидес” се отправят към редовни парламентарни избори в първата половина н 2014г. с кампания, която започна рязко още с началото на есенния политически сезон. През август “Фидес” имаше двуцифрена преднина пред опонентите си, сочат данни на агенция “Ипсос”, но почти половината от избирателите още нямат предпочитания.

Пред депутатите премиерът заяви, че очаква още конфликти с предприемачите, докато прокарва намаляване цените на енергията за домакинствата и притиска банките да поемат загуби, за да помогнат на клиентите си, сключили договори в поскъпнала чуждестранна валута като швейцарски франк или евро.

“Унгария е независима и суверенна държава. Епохата на колонизацията приключи. Намаляването на цените на комуналните услуги, премахването на режима на кредитиране в чужда валута и спасяването на семействата и техните жилища са национална кауза за нас”, обяви  Орбан при откриването на есенната сесия на парламента.

“Банките и големите компании, радващи се на монопола си в Унгария, трябва да свикнат с новата ситуация. Те бяха силни и социалистическото правителство се кланяше пред мощта им. Но сега ние сме по-силните и те трябвa да се пригодят към унгарците, а не обратното.”

Икономическите и фискални мерки на кабинета нанасят загуби на банки и големи компании, повечето от които са чуждестранна собственост, което предизвиква критики от други правителства и Брюксел. Но в същото време Орбан извади страната си от списъка на ЕС с нарушители на бюджетните правила, в който престоя 9 години.

 

 

Той твърди, че е измъкнал Унгария от гръцки сценарий и е стабилизирал финансите на страната, но критиците му казват, че е съсипал доверието на инвеститорите към унгарската икономика.

През август предсрочно бе изплатен заемът от МВФ и по думите на Орбан “прекратихме непрекъснатия натиск, с който международните финансови организации се опитваха да ни наложат орязване на бюджетните разходи”.

Прогнозите му са, че догодина ще има 2% ръст на БВП, което ще бъде най-доброто темпо, откакто той спечели с огромна победа изборите през 2010г. Анализатори, анкетирани от “Ройтерс”, дават 1.5% ръст за 2014г.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. batogo - !!!:)))
10.09.2013 12:36
Това е разликата между политика и държавника. Орбан е държавник, който милее за народа и държавата си. Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448156
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930