Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2008 15:02 - До Тутракан за лодки
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 23284 Коментари: 17 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2009 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Миналата година се пуснахме с каяк по Велека и от тогава ми остана желанието да си купя лодка. Почти месец разучавах оферти и накрая се спрях на родното- българското. Фабриката в Тутракан.  Аз и още двама мои приятели, платихме капарото и зачакахме. Минаха почти 40 дни, когато получихме обаждането- "Каяците ви са готови!". Още на следващия ден "полетяхме" към Дунава. От Марица до Дунав е около 350 километра. Тръгнахме рано от Димитровград. Избрахме да сечем Балкана през Котел -Омуртаг. Предишния  ден бяха застворили Хаинбоаз. Не минавайте през Сливен. Няма никакви табели. Какво ли прави този Лечков? Объркахме се и загубихме почти 20 минути. Оказахме се в село Сотиря, но от там ни насочиха. След 10 километра минахме през едно китно селце Ичера. Ето ви и няколко снимки от там: image
 Красота и спокойствие, а надписът на кръчмата си говори сам за себе си:
image
, "Но с кого ли ще си ида!"
 След селото продължихме към Котел. Оказа се, че минаваме през циганската махала. Колоритно. По-колоритно обаче беше навръщане, с три лодки натоварени на моето Мондео. Пляскаха ни сякаш учавстваме в забравеното вече рали "Златни пясъци, Албена, Сливен"!
 Пътят беше идеален. Асфалта хубав, няма никакво движение. Около Омуртаг преполовинихме пътя до Тутракан. Едвам не се объркахме, но след около половин час минавахме по околовръстното на Търговище. По един доста разбит път стигнахме и до Разград. Градът ми хареса. Има някакъв дух, който се усеща дори и без да спираш. Не можахме да се стърпим и отидохме да разгледаме древният град Абритус. 
image
 Запомних няколко неща от това място:
Едва ли има още петдесет града като Абритус, в света, край които да е намерил смъртта си Римски император.
 Тук е намерено най-старото злато в света/ да ме извиняват варналии/. Има и още няколко интересни неща, които ще видите, ако посетите музея. 
Лично на мен ми направи впечатление една много любопитна ситуация. Та, в този хилядолетен град, чиято крепост е познавала почти всички армии на античния свят, в средата й стърчеше един заводски комин: Това е гледано от Северната порта:
 image
 Не са могли да се стърпят нашите "любими" комунисти и за да оставят и те нещо от себе си, построили в самата крепост един от заводите на Фармацевтичния комбинат!
 На излизане от града си взехме довиждане с този чуден парен валяк:
image
 Аз като един южняк ми стана много интересно това Лудогорие. Селата са на около 15 километра едно от друго, не като при нас, на всеки 3 километра - село. По-впечатляващо бяха големите житни блокове, които ми се струва, че бяха с размери 20 на 20 километра. Където и да погледнеш- жита и нищо друго. Край няма! Минахме покрай един завод, и няколко панелни блока, след което свихме по една улица и на излизане разбрахме, че сме минали през Кубрат- родното място на Лили Иванова. Ако това тук е станало българско на 7 септември 1940 година, се оказва, че гранддамата ни е била родена в Румъния! Спомням си, че тя пя за 60-годишнината на Димитровград и тогава ми стана малко неудобно. Все пак една почти 70-годишна гранддама да пее за моя 60 -годишен Димитровград! 
 Но стига толкова с грандовете!
 Още половин час и ето ти Дунав. Не е като Марица. Широк и мътен. Отсреща Румъния. За пръв път бях в Тутракан и първото нещо, което видях, когато спрях на Крайбрежната улица беше този съветски катер, превърнат в паметник. 
image
 Едва ли има друг град в България, който може да се похвали с това, че е бил освобождаван от Генаралисимус Суворов през 18 век, а само 20 години по-късно и от маршал Кутузов. Може би за благодарност към тях беше издигнат този съветски паметник на крайбрежната улица./дано усетихте иронията ми/. 
image
Една красива сграда, а пред нея паметникът на генерал Киселов, превзел Тутраканската крепост от прецакалите ни през Балканските войни румънци.
image
 Централната улица:
 image
 Градът гледан от крайбрежната:
image
 Това е музеят на риболова и корабостроенето:
 image
 Ние като маришки чеда, на каяците произведени в Тутракан им казваме Тутраканки, но се оказва, че оригинална Тутраканка е ето тази лодка:
 image
 Музеят е много интересен. Трябваше да го разгледаме за 10-тина минути, а се застояхме повече от половин час.
 Натоварихме лодките на Мондеото:
 image
image 
и заприличахме малко на извънземни.
 Изобщо много хора не харесват форд, но не ги слушайте. За мен тя е подценена кола, за разлика от надценения фолксваген и ауди. 
 
 Оставаха ни още 350 километра, които трябваше да успеем да минем по светло. Тръгнахме към 16 часа. Щяхме да ги минем километрите навреме, но уви... пак влязохме в Сливен и пак 15-20 минути лутане. Лечков, оправи си табелите! 
 Това е малко преди Разград. Проверяваме "такелажа".
image
Пристигнахме около 23 часа. Никъде не ни спряха полицаи, въпреки, че те го правят това от любопитство към нашия "багаж".
 На другия ден отидохме да пробваме "стоката" си  на един от маришките ръкави:
image
image
image
image
 Много съм доволен! И аз и съпругата ми и моите приятели.
 Пробвайте се и вие! Не ви ли омръзна  панелният туризъм.!



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gamina - Тутракан
02.06.2008 15:25
От години не съм ходила - вече близо 10. Сигурно сте минали през селото на майка ми - Старо село, на 7-8 км. от Тутракан е :)
цитирай
2. alexooo - Да, минахме! Имам чувството, че още ...
02.06.2008 15:30
Да, минахме! Имам чувството, че още един красив български край замира! Жалко!
цитирай
3. lyudmilstefanov - ОБРАЗЦОВ ПОСТИНГ!
02.06.2008 20:43
Искам и аз още сега да тръгна по същия път.
цитирай
4. alexooo - Благодаря! Стремя се не само да г...
02.06.2008 20:46
Благодаря! Стремя се не само да гледам, но и да виждам България!
цитирай
5. анонимен - Красива си е и интересна
02.06.2008 21:19
Красива си е и интересна нашата България, нека има все повече такива постинги, аз съм от североизточна България на 60 км. от Тутракан, ходила съм в Разград на гости но за тази крепост не съм чувала Благодаря!
цитирай
6. alexooo - разгледайте я! няма да съжалявате!
02.06.2008 21:30
разгледайте я! няма да съжалявате!
цитирай
7. artbrain - страхотен пост,браво
02.06.2008 23:51
мн интерисни неща.благодаря 4е ми даде идея каде не съм ходила.задължително ще ида до там.а за Сливен много си прав-няма табели и вс които познавам,вклю4ително и аз сме се губили в града поради липса на табели.е!можи ли такова нещо :) напред и нагоре с усмивки и все така да продължаваш с разходките из БГ на лодка или на кола страната ни е красива и има какво да се види
цитирай
8. hamster - Виждам че си запален турист , а вече си имаш и лодка
03.06.2008 08:59
Не знам дали си чувал(сигурно си ) за ТИД
http://tid.elsys.bg/index_bg.htm
ежегодна регата от изворите на Дунав в Инглощад до Силистра. Аз бях на българския участък от Видин до Силистра и беше много яко. обикновенно българския участък се започва в средата на август, но в сайти сигурно има график кога къде как и колко
Мисля че ще ти/ви бъде интересно
:)
цитирай
9. alexooo - имам един приятел, който миналата ...
03.06.2008 09:30
имам един приятел, който миналата година участва и ме е запалил за ТИД-а. Така че на 70% шанс ще участвам./зависи от времето ми/.
Благодаря за инфото!
цитирай
10. анонимен - Красота!
03.06.2008 11:40
Готино! и пак пускайте такива снимки. Всички имаме нужда от такива неща,а за крепостта специални благодарности.
цитирай
11. kuracpalac - Много е хубаво...
03.06.2008 18:31
...много ми харесва...
Благодаря !
цитирай
12. анонимен - Пълен респект към ТУТРАКАН
19.06.2008 16:55
Посетих Тутракан за пръв път миналата година и останах очарован от всичко там, не забравяйте като ходите там да минете и през пометника-костица, който се намира на 8километра от града - има и новопостроен параклис където можете да се помолите за душите на загиналите ни герои. Ще се изненадате да видите паметник, на който от едната страна пише на български, от другата на румънски, от третана на турси и от последната на немски - само тук е възможно подобно нещо.
цитирай
13. анонимен - аз търся морска лодка "ял 4"
28.07.2008 23:51
Много ми хареса тази фото-импресия. Смятам, че авторът й е чудесен човек, родолюбец. Няма как тесногръд субект да види и напише всичко това.
Поздравления, най-искрени и най-дълбоки!!!
Аз искам да направя подарък на един созополски рибар. Ще отида и аз до Тутракан:)
цитирай
14. alexooo - анонимен, благодаря! сайтът им е ...
29.07.2008 09:27
анонимен, благодаря!
сайтът им е lodkostroitel.com
цитирай
15. анонимен - hubovo
12.11.2008 19:32
emi supeer e
цитирай
16. анонимен - Фото галерия Тутракан
19.11.2008 02:59
www.gallery.tutrakan.org
цитирай
17. анонимен - Много ви моля
07.12.2009 17:56
Много ви моля купете си спасителни жилетки за да се наслаждавате на спокойствие на природата , надуйте балони вътре в каяка за да стане непотопяем.
Без значение дали можете или неможете да плувате ..
Искрени поздрави .Прекрасна лодка
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995961
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!