Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 10:46 - Планината Славянка /Алиботуш/ - Непознатата красавица
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 58921 Коментари: 46 Гласове:
17

Последна промяна: 26.08.2016 22:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Едва ли и 5 процента от четящите този материал ще ми кажат къде се намира Алиботуш!  А от тези 5 процента, едва ли има 2 процента, които са се качвали на най-високия й връх!
Вижте подробности тук!
 Славянка е шестата по височина планина в България. Най-високият  е Гоцев връх -2212 метра. През него минава граничната ни бразда с Гърция. Преди се е смятала за южно продължение на Пирин, но не е така. Границата й с Пирин минава през Парилската седловина, на около 1200 м.н.в. При ясно време от Гоцев връх се открива гледка към 21 български и гръцки планини /дори и Олимп/.
 Районът около Славянка е  свързан със съвременната ни българска история с две смърти. Уви!
 На 4 май 1903 г. , малко на юг, около несъществуващото вече село Баница, е убит Гоце Делчев. През този ден той и няколко комити от Серския революционен окръг са тръгнали към Алиботуш, за да заседават как да избухне въстанието, но са причакани от турска войска и в завързалата се битка Гоце пада убит.
 На 2 октомври 1916 година, по време на Първата световна война, около Демир Хисар /Валовища/, който при ясно време се вижда в подножието на планината, е убит Димчо Дебелянов.

 Славянка е най-цветната планина в България. По поляните й растат около 17 ендемита. Цъфтежът им започва в края на зимата и продължава до края на есента. Тук са най-големите и стари гори от черна мура на Балканския полуостров. Тя се среща само тук и в Севрен Пирин. Мурсалският чай се оказва, че е Алиботушки чай, който расте по високата част на планината!!! Не беше цъфнал още! Родопчани са си го присвоили!
 През цялото време на прехода стъпвате по един пъстър килим от най-различни цветове, които се менят в зависимост от месеца! Билкарите ще се почувстват в рая!

 Легендата гласи, че тук е хайдутувал Илия /Али/ войвода. След много героични битки накрая бил заловен. Наказали го да се изкачи до най-високия връх като преди това му напълнили ботушите с катран. Качил се, но там открил, както своята свобода, така й смъртта си!

  Ето как  видях тази красавица отблизо!
 Както си карате по пътя от Копривлен за Парил и се провирате между възвишенията на Стъргач  в един момент пред вас, на хоризонта, се изправя Славянка с Голям Царев връх /2183 м.н.в./:
image

 Няма как да не се влюбите от пръв поглед! :)))
 Оставихме колата в Парил и тръгнахме към хижата. Вървите около 4 километра по черния път за село Голешево. Може да се кара с високопроходима кола или с..."Москвич". Цели 3 минаха покрай нас. :)))
 Малко преди хижата има построено ново Зелено училище, което още не е отворено:
image

 Самата хижа е стара застава, но е отремонтирана. Приема гости през цялата година. Хижарят Любен ни посрещна много сърдечно. Нощувката е 8 лева. Телефонът е 0896 71 53 26.
image
 На огъня къкреше боб със сланина. Каза, че някакви софиянци се качили в планината и му заръчали да им сготви тази гозба.
 Напълнихме вода. Почти 5 литра за двама. Сухо е! Въпреки, че в подножието, до село Петрово, е един от най-мощните подземни карстови извори с дебит около 1000 литра в секунда. Там е построена другата хижа в Славянка- "Извора", която също е бивша гранична застава.

 Тръгнахме от "Славянка" в 10 и 30. След десет минути стигнахме Парилския проход/1170 м.н.в./. Има големи обяснителни табели. Тук е кръстопътят на пътищата: Парил - Голешево и Е4 /Папазчаир, Гоцев връх/. Той разделя Пирин от Славянка.
image

image

image

 Тук съм седнал точно на границата между Пирин и Славянка.
image

 Има построена сграда, която е трябвало да бъде хижа, но я е настигнала демокрацията и сега се ползва от местните ловджии като заслон. След около 5 минути, от левия ви край се намира последното място, от където можете да се заредите с вода. Има чешма, но голяма е вероятността да я пропуснете. Намира се до втората табела за Гоцев връх.  
 Изкачването нагоре е стръмно, но вървите само на сянка.
 Навлизате в тъмна гора като от приказките.  След около 40 минути достигате до първата поляна. Местността Вапата /1450 м.н.в./ Пред вас се изпречва Голям Царев връх  /северните склонове са обрасли с черна мура, а южните му са голи/
image
, а на север е Пирин.
image

image

 Минавате през няколко неравни поляни и след 30 минути достигате местността Койнар/1627 м.н.в./ под едноименния връх .
image

Връх Койнар и Пирин зад него:
image

 Под вас е стръмното Хамбар дере с причудливи скали и пещери:
image

image

Тръгвате през многовековна гора от черна мура. 
image

 След около 50 минути минавате през причудливите скали наречени Олтара:
image

 А под вас се разкрива Парилската долина, в която се намират 5 села, и планината Стъргач.
image

Вижда се пътят към Папазчаир:
image

 На 1950 метра н.в. излизате от гористия пояс на планината и тръгвате право към първия връх Голям Царев връх.
image

 В първия момент помислих, че това на хоризонта е Гоцев връх, но впоследствие се оказа, че  е съседният му Шабран /2195 м.н.в./
image

 А след минута се откри и местния първенец:
image
 Тази снимка търпи малко обяснение. Първото връхче, най-отляво, е Пирамида 100, под нея в гръцка територия е Козята стена. До нея, това което прилича на могила е Гоцев връх, след това, в ниското, е Сухото езеро, а над него е могъщият Шабран/2195 м.н.в./. Снимката е направена от Голям Царев връх.

image
 На Голям Царев връх от хижата се стига за около 3 часа и 30 минути.
 След него тръгвате право към пирамида 103, която е на границата. От тук, до Гоцев връх вървите само по граничната бразда, т.е. левият ви крак е в Гърция, а десният в България. :)))
 Спускате се малко, за да изкачите следващото връхче на пирамида 102. Тук гърците са го маркирали като връх Али Путус /2172 м.н.в./, навярно гръцката транскрипция на Али Ботуш. Вижда се град Като Неврекопи.
image

 Под тази пирамида, в гръцка страна, има останки от стара гранична застава:
image

 При ясно време / през този ден не беше такова :(((/  се виждат около 10 планини и няколко села в Гърция.
 Пак леко спускане и изкачване на следващото безименно връхче на пирамида 101 /2044 м.н.в./
След него е спускане до премката/1902 м.н.в./ преди Гоцев връх. Отзад се вижда Сенгелската планина, а на хоризонта Беласица:
image

image

image

Това е Гоцев връх:
image

Така се виждат Царският връх и Али Путус:
image

Един орел строго ни наблюдаваше:
image

Това е Салюва джамия:
image

 Вижда се местността Ливада /има вода/ през която се минава, ако вървите към другата хижа:
image

 След премката тръгвате нагоре, към кота 100. Към Гърция е непрестъпната Козя стена /пропаст около 700 метра/:
image

image

 След още 10 минути, след пирамида 100, сте на Гоцев връх. Прилича на могила.
image
Зад мен е Голям Царев връх.

image
зад жена ми е Шабран връх.

Ребро в Гърция:
image

Гръцката отметка:
image

Царев връх и Али Путус, гледани от Гоцев:
image

Отзад е Стъргач:
image

 Връщането става по същия маршрут. Освен , ако не искате да идете до другата хижа.  Изкачването на Гоцев връх не е само едно изкачване. Голям Царев връх, както Али Путус и пирамида 102 се изкачват по два пъти. Така че общата диневелация е много по-голяма. От хижата до върха се качихме за 5 часа и 20 минути. Слязохме за около 4 часа. Слизането от Цари връх до "Славянка" е много стръмно. По пътеката има много паднали шишарки и ситни камъни. Трябва да сте с добри обувки, иначе е много трудно!
 В Парил пристигнахме около 10 часа вечерта. Преди това хапнахме най-вкусния боб със сланина в хижата. Софиянците не се бяха върнали.
 Джипиеса ми отчете преход от 30,3 километра за 12 часа с изкачване на 5 върха. /Само като забележка-вметка- Бъндерица, х.Вихрен, връх Вихрен, х. Бъндерица е 11 километра с 1200 метра денивелация/ Парил е на 802 м.н.в., а Гоцев връх на 2212 м.н.в., т.е. 1400 м денивелация. От умората не можах да заспя до 3 часа сутринта. За първи път разбрах какво е това да изгориш на раница. Някои изгарят от слънцето на потник, на часовник, а ние "изгоряхме на раница"!

Описаните всички преходи в блога се осъществяват с финансовата подкрепа на: Магазин за туристическа екипировка и къмпинг оборудване deno.bg!








 



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - Долу е до гръцката граница,
20.07.2009 10:48
щяхме да ходим там, защото ми казаха че било много красиво. Но нищо, друг път! :)
цитирай
2. ivoso - Здравей,
20.07.2009 10:55
Едно от малкото места в България където не съм ходил наистина е много красиво. Каня те тази събота и недела да изкачим Ботев с преспиване на хижа Рай, ние сме четерима с децата.
цитирай
3. анонимен - Много хубав пътепис. Поздравле...
20.07.2009 10:57
Много хубав пътепис.Поздравления.!
цитирай
4. анонимен - ?
20.07.2009 11:03
Признавам си, че макар и благородно, Ви завиждам за преживяването!

Преди около 2 години на няколко пъти минавах по пътя Катунци - Гоце Делчев, с малко отбиване по черните пътища тук-там. Трябваше да се обследват горните течения на притоците на Струма и Места, но нямах възможност да отделя повече време от по един поглед на джендемите и красотите.
цитирай
5. alexooo - 2. ivoso
20.07.2009 11:08
Благодаря ти за поканата, но заминаваме на море! Някой следващ път! Обещавам!
цитирай
6. norulesforme - :)
20.07.2009 11:14
Много красиви места си ни показал, благодаря :)
цитирай
7. pach - Красоти!
20.07.2009 11:18
Много хубаво, голям преход (ужас за градските дето до спирката на автобуса ги мързи...) но си струва усилието, дори и да сте изгорели на раница.
Може от слънчасването да не си заспал + впечатленията.
цитирай
8. анонимен - Много благодаря за това, че ми по...
20.07.2009 11:46
Много благодаря за това, че ми показа нагледно тези вълшебни места, бях слушала за тях от покойния ми баща, който е бил граничар там. От него знам, че там снега пада в края на октомври и се вдига чак през април, а понякога и май. Преди години там искаха открит лист и достъпа беше невъзможен, но сега си обещавам, че ще отида! Благодаря и за координатите на хижата.
цитирай
9. анонимен - Bg
20.07.2009 11:55
Авторът на материала определено е запален турист и има повествователен дар. Браво за чудесно написания текст! Личи, че е радетел на българското! Снимките са прекрасни!
цитирай
10. анонимен - bobo
20.07.2009 12:11
браво. Описанието е наистина чудесно, мястото също. Преходът е много сериозен, едва ли е по силите на всеки. Отново поздравления
цитирай
11. lubara - Чудесни снимки, поздрави!
20.07.2009 12:15
Какво да ти кажа, какво да ти кажа, не знам !!!
ЗАВИЖДАМ ТИ, защото това е много красива планина, миналата година минах пътя Гоце Делчев-Петрич, очите ми останаха в нея.
И за друго ти завиждам. Че ходите с жена си. При мен не е така. Абе за завиждане сте си!
цитирай
12. alexooo - 7. pach
20.07.2009 12:19
благодаря ти! прав си. Най-вероятно бях слънчасал, а и 5-те литра вода не ни стигнаха.
цитирай
13. alexooo - 11. lubara
20.07.2009 12:22
не ми завиждай! не искам! Понякога жена ми мрънка като повечето жени преди поход, но когато тръгне не мога да я стигна понякога.
цитирай
14. анонимен - завиждам ти готин
20.07.2009 13:03
завиждам ти, че не пушиш
цитирай
15. анонимен - Непознатата България, а?
20.07.2009 13:43
Поздрав! Не знаех, че от там се виждат бойните полета (между някогашните две села Караджово - Долно и Горно, днес Моноклиста; едно българско име не са оставили гърците!), където е загинал Димчо.
цитирай
16. alexooo - 15. parasol
20.07.2009 14:09
всичко са погърчили , тяхната....!
цитирай
17. zizana - Поздравления
20.07.2009 14:18
Чудесен пътепис, браво! Дядо ми има къща в съседното до Парил село- Нова Ловча, затова знам, колко е прекрасно там! А колкото до чая, и аз преди години с изненада установих, че на алиботушкия чай му казват "мурсалски"....
Както и да е! Достави ми огромно удоволствие отново да се насладя на Славянка!!!!
цитирай
18. alexooo - минах и през Нова Ловча. Обиколих ...
20.07.2009 14:22
минах и през Нова Ловча. Обиколих всички села там. Очарован съм! Най-българския край!
цитирай
19. reporter - Уникални снимки! Благодаря за р...
20.07.2009 16:33
Уникални снимки! Благодаря за разходката, не съм била там, а се оказва, че е страшно красиво. Обещавам при първа възможност да мина през същите места :) Поздрави!
цитирай
20. gamina - :)
20.07.2009 16:55
Благодарско за подробното описание, дано скоро ми влезе в употреба ;)
Аз съм я сложила в плановете Алиботуш още миналото лято, ама... без кола е малко трудно да се организира, та още си чака реда :)
цитирай
21. alexooo - 20. gamina
20.07.2009 17:00
и аз 2 години я отлагах, но накрая не издържах!
цитирай
22. анонимен - уточнение ...
20.07.2009 17:37
Здрасти, добър разказ. Имам забележка само към 2-те исторически събития - старото село Баница е било в планината Шарлия, а Димчо Дебелянов е починал в Горно Караджово. Последното по-скоро е в Сенгелската (Ченгел) планина.

Поздрави,
Дидо
цитирай
23. alexooo - 22. анонимен
20.07.2009 17:46
да прав си! така е! но като застанеш на най-високото разбираш, че всичко наоколо е една планина с отделни ридове.
Дебелянов е бил погребан в църквата на Демир Хисар до 1931 година.
поздрави!
цитирай
24. katan - alexooo -
20.07.2009 20:56
Аз съм от тези 5 процента от четящите материала ,които могат да кажат къде се намира Алиботуш!
Знам и легендата от дете!
Била съм в подножието му.
Познавам и част от селата,които изброяваш.
Но ти си сътворил един невероятен пътепис с много красиви фотографии и описания!
Казах ли ти преди време,че вървиш по стъпките ми?:)
Да,но твоите са много уверени!
Пожелавам ти все така, семейно, да покорявате не само планински върхове!
Поздрави и поздравления!:)))
цитирай
25. анонимен - Чудесен пътепис!
21.07.2009 09:24
Аз съм от тези 2% от петте, които са се качвали няколко пъти на Гоцев връх, но винаги от към Извора и Ливада. Вашият маршрут ми е непознат, но по нищо не отстъпва на първия. Всеки запален планинар трябва да посети тази девствена планина. Не случайно някои я наричат Китка планина. Поздрави!
цитирай
26. alexooo - 24. katan
21.07.2009 09:33
благодаря ти най-сърдечно за пожеланието!
цитирай
27. alexooo - 25. анонимен
21.07.2009 09:35
няма как човек качи ли се веднъж на Гоцев връх да не пожелае да го повтори ... и потрети. най-вероятно ще се опитам да мина и през "Извора", но догодина.
цитирай
28. korinakora - Али
21.07.2009 21:30
Много хубаво е написано! Като четях и гледах снимките все едно че бях там!
цитирай
29. alexooo - 28. korinakora
22.07.2009 09:06
а на място преживяването е още по-силно!
цитирай
30. анонимен - Виолина Георгиева
22.07.2009 10:29
Поздравления за прекрасния пътепис! Желая ви здраве и положителни емоции!
На всички интересуващи се от планината ще предложа да прочетат повече за нея в сайта www.goleshovo.dir.bg
цитирай
31. korinakora - Ab
22.07.2009 10:54
Estestveno!Vseki nqma vuzmojnost da putyva.Za tova 4eta s ydovolstvie putepisi kato vachiq.
цитирай
32. lubara - Поздрави, alexooo !
22.07.2009 12:52
Аз пък в събота и неделя съм на връх Ботев. Все е нещо .
цитирай
33. alexooo - 32. lubara
22.07.2009 13:11
благодаря ти !
приятно изкарване! Ботев съм го запланувал за септември!
цитирай
34. bestfuture - Чудесен пътепис, alexoo,
19.08.2009 15:19
изключително пълноценен и със страхотни снимки! Ние се изкачихме от х. Извора, която е по-близо от Парилската седловина и много благоустроена, както съм споделила в блога.
цитирай
35. alexooo - bestfuture
19.08.2009 17:08
благодаря! другият път ще е през Извора!
цитирай
36. kasnaprolet9999 - Големи красоти,
08.09.2009 23:50
бил си много уморен, но сигурно два пъти повече щастлив.Поздрави за красивите снимки и богата информация.
цитирай
37. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
31.10.2009 22:37
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
38. alexooo - 37. yuliya2006
01.11.2009 15:44
ok!
цитирай
39. zvezdichka - Браво!
04.12.2009 23:25
Напълни ми се душата с гледки, върхове и ширнали се зелени красоти от нашата непозната за мен планина, но невероятно красива :). Поздравления за прехода и благодарности за снимките, с които ни завеждаш на тези прекрасни места!
цитирай
40. анонимен - до алиботуш през с.Нова ЛОВЧА
25.12.2009 16:28
и аз съм от тези 2% които са били поне 20 пъти ако не на гоцев връх до подножието му за мурсалски чай понеже майка ми е от с. Нова Ловча още от дете ходя на гости в селото. Преди 25 години в Ловча кипеше живот имаше много млади хора но това е друга тема.Винаги се изкачваме до Али ботуш от Ловча. Ходим цяла група от около 10-15 души повечето пъти с преспиване като палим огън и си приготвяме вкусотии.Мога да кажа ,че имаше много чай но трябваше да се обикаля доста.Повечето от нас яздеха магарета или мулета изобщо преживяването беше невероятно. Когато имам възможност винаги отивам за чай.
цитирай
41. анонимен - помогни ми с това ако имаш някакво инфо
19.01.2010 10:13
http://www.myheritage.com/site-family-tree-78193421/myfamily?lang=BG
цитирай
42. анонимен - 1111
02.02.2010 12:21
много е красиво бил сам около стотина пъти
цитирай
43. анонимен - Изключително красивата планина Славянка!!!
11.02.2010 23:01
Традиционно всяка година с приятели се качваме на Али Ботуш, кога за ден, кога за два, кога за три и мога да кажа, че колкото повече време стоиш горе, толкова повече се увеличава желанието да изкараш и някой друг ден вповече горе. Аз сам от малката част хора, които могат да се похвалят (гордеят) с това, че са от този красив край. Сащо изкам да се похваля, че сам 4 пъти правнук на дядо Илия Кърчовалията, който е виден борец за свободата на Македоия от турско робство и също така дядо Илия е бил дясна ръка на Гоце Делчев. Поздрави от Юлиян Сулев (с. Пертово).
цитирай
44. анонимен - поздрави за патеписа
25.03.2010 00:48
аз сам ЛАЗАР БУСАРОВ И САМ РОДЕН В ПАРИЛ.ПОЗДРАВЛЕНИА ЗА 4УДЕСНИЯ МАТЕРИЛ. ЗА САЖАЛЕНИЕ ИМА ДОСТА НЕТО4НОСТИ.МОГА ДА ВИ ДАМ ПО-ТО4НА ИНФОРМАЦИЯ.lsb_lazar@abv.bg
цитирай
45. анонимен - Браво
26.07.2010 21:23
Благодарение на факта, че майка ми е от Н. Ловча сам имал шанса да се изкача на Славяка-два пъти през Хамбардере и вече не ги броя колко през село до Царев връх.
които има сетива и душа на планинар има на какво да се наслади.
Поздрави !
Ако има ентусиасти мисля през Авгус или Септември да се разходя пак.
kwoto@abv.bg
цитирай
46. анонимен - Ivailo Naidenov
13.08.2010 12:59
Tezi mesta sa mi pozanti. Byah voinik tam prez dalechnite 1987-1988 god. Na edna ot gornite snimki se vijda i zastavata mi,sega veche hija. Prekrasna,nepokutnata,nepovtorima priroda. Tam izkarah nai-krasivite si godini ot jivota. NEZABRAVIMI SPOMENI!!!! Nikoga nyama da zabravya tova miasto!!! Istinski rai!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995686
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!