Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 10:54 - Червената църква
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 45974 Коментари: 49 Гласове:
37

Последна промяна: 22.07.2009 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Варвари ли сме?
 Вече не съм сигурен в напълно отрицателния отговор на този въпрос.
 Колко са сградите от 4-6 век останали на територията на страната ни?  
 Останки от разцвета на ранно византийската архитектура в страната са кръстовидната куполна черква "Света София" (V - VI век), дала името на столицата, "Старата митрополия" (втората половина на V век) в Несебър, засводените базилики в село Голямо Белово, Пазарджишки окръг (V век), четириконхалната базилика при Пирдоп (V - VI век), Тогава, когато навсякъде другаде по света са живеели варвари, то по нашите земи  е било развита цивилизация, а сега когато навсякъде покрай нас се развива цивилизацията, то нима  ние оставаме единствените варвари?!
 Ходих до Червената църква, строена през 4 век, до град Перущица. Бях очарован от мълчаливата й и строга осанка, но в същото време ми идваше да крещя от начина, по който се съхранява този изключителен архитектурен паметник. Сгушена в храсталаци, тревуляци, пълно със змии и гущери място. Първият път, по когото тръгнах за нея, ме отведе до дълбок канал, пълен с вода и ако е тъмно то нищо чудно човек да падне в него. Ако в София си има Театър зад канала, то се оказа, че цяла България си има Църква зад канала.  
 Нима тази табела, скрита зад храстите по пътя, не е унижение?
image
 
 Църквата се вижда от пътя и е само на около километър преди Перущица, по пътя от Пловдив.
 
image

image

image

image

image

 Нима не може да се почисти около нея, да се направи туристически инфо център, да се освети, така че да се вижда от десетки километри? Стотици милиони бяха хвърлени по морето за строежа на цели хотелски комплекси, които до 50 години няма да ги има, а Червената църква ще си стои и след тях, както стои на това място вече повече от 1500 години. Сгреших думата. Тя не стои там , тя ни БОДЕ! Или и за нея, както и в Александрово, трябва да чакаме японците, с някакви мизерни , за всяка уважаваща историята си държава, 3 милиона , да дойдат и да ни изградят нов музей!

image
Отзад е Перущица

Тези крепежи са , най-вероятно, са от времето на Людмила Живкова:
image
 и не се знае при някой по-голям сняг дали няма да се срутят!
image

image

image

image

image

image

Районът около църквата:
image

Основите на стените са "завити" с трева:
image

image

image

image

image

image

По стените има останали все още стенописи:
image

image

image

image

image

 Мисля, че тази Църква е на България, така че не е по силите на Община Перущица да я поддържа, но къде е тогава Министерството на Културата? Чака пари от Япония или... си почиват по морето в новите панелни хотели-комплекси?

http://razruhata.blog.bg/



Гласувай:
37


Вълнообразно


1. chris - За съжаление..
22.07.2009 11:14
..усещам болката ти.
Най-тъпото е, че не знам какво да те посъветвам. И писмо да им напишеш на МК (в случая - Министерството на културата) - на тях им е през к...урата това нещо. Малко по-добре би било да бъде раздухано в медиите - примерно от другата институция МК (Мартин Карбовски). Не съм особено убеден, обаче, че някой ще си мръдне пръста, просто защото от това нещо няма да направи имидж-ъпгрейд.
цитирай
2. alexooo - 1. chris
22.07.2009 11:21
защо навсякъде другаде тези неща се получават, а в България-НЕ! наистина ли сме все още варвари?
цитирай
3. chris - Ох...
22.07.2009 11:51
Понякога си мисля, че "българин" не е етническо качество, а срамна болест...

Иначе... на прима виста - защото сме бедна държава - дори да се намери някой културтрегер, който да има желание да направи нещо по въпроса, просто няма пари, някой ги е присвоил, пренасочил, източил и т.н. Прекалено дълга би станала тази тема ако се впуснем в размишления защо...
цитирай
4. alexooo - 3. chris
22.07.2009 12:09
не знам! щом като нямаме пари за съхранение на историята си, то тогава за какво ни е държавността? да си станем нечия територия, може би тогава ще се намерят пари?
цитирай
5. анонимен - Аз съм от т. н. "четвърти ре...
22.07.2009 12:11
Аз съм от т.н."четвърти революционен окръг", живея в Пловдив, пътувам по работа до Перущица, имам колеги и познати от там и никога до сега не бях чувала за "червената църква". Чета и се ядосвам-незнам на кого повече. Защо е така? Няма власт, няма кмет, няма културни институци, дори и БПцърква я няма никаква. Толкова много средства за какво ли не се похарчиха, а за подобни ценни неща - няма.Жалко за "патриотите" перущинци - те къде са? Трябва да се направи нещо. Благодаря, че ни го показваш за да видя и да науча за това, както казват често, "историческо наследство". Ще намерим начин!
цитирай
6. alexooo - 5. анонимен
22.07.2009 12:17
Вярвам на "четвърти революционен окръг"!
бяхме и в музея на Перущица. Дори нямаха билети. Свършили им. Женицата беше много притеснена от този факт. нямаше никви материали и диплянки за ."четвърти революционен окръг"!купих си една, която беше отпечатана навярно преди 5-6 години. Музеят се поддържа и живее, но навярно на пук на всичко!
цитирай
7. анонимен - Един мой познат -
22.07.2009 13:17
Христо Шанов, който работи в Националния институт за паметниците на културата, преди години издаде книга за разрушените ни църкви и манастири. Само около София беше открил останките на 15-20. Много от тях са унищожени от турците и после не са били възстановени. Не вярвам да има държава, в която да бъде направено това след такова опустошение и 5 века робство.
Но че се прахосват държавни пари за много неща, съм съгласен. Някога за такива цели се е мобилизирало цялото общество, местни хора, богатите са ставали ктитори.
Но през комунизма хората се отчуждиха вековните ценности и от спомощестовавтелството. Днес се възражда, но парадоксът е, че мутри вдигат църкви ...
цитирай
8. katan - Не вярвам,че е истина!
22.07.2009 13:20
Толкова съвпадения с теб!
Тази църква я знам от много години и все си е в това състояние...
Явно,че институциите,които би трябвало да имат грижата за всяко такова забележително място хич не ги е еня...
Жалко за страната ни и за хората,които погубват такива паметници! А не трябва кой знае колко!
Пък и ние докога ще изпълняваме функциите на държавата с благотворителни мисии?!
Казах ли ти/питам за кой ли път/,че вървиш по моите стъпки?
Поздрави!
цитирай
9. nadagr - А не е ли възможно тази църква-реликва да стане кауза на блог.бг?
22.07.2009 13:39
Тук има достатъчно журналисти, политици и други влиятелни хора, които могат да стигнат до властта, за да се направи нещо.
Мисля, че просто трябва да се действа.
Поздравления за поста и позицията ти!
цитирай
10. анонимен - Безхаберие
22.07.2009 13:55
към всичко свято!!!! В цял нормален свят си измислят истории и светини и ги продават като най-прекрасния тур. продукт...само тук където историята е пред очите ни сме слепи, глупави и овчедушни.....А искаме територията България да е известна в света не само с корупция и тук-таме спортисти, а и с цивилизациите преди нас...не са случили на Държава, за огромно съжаление!!!
цитирай
11. alexooo - 7. parasol
22.07.2009 14:20
тогава е имало ктитори, сега са останали само клитори!
цитирай
12. alexooo - 8. katan
22.07.2009 14:22
вярно! много съвпадения!
жалко и за нас самите! все още не сме се осъзнали, че сме държава. все още сме разграбено ханство!
цитирай
13. valjok - БГ църква
22.07.2009 14:25
Призновам,че и аз за пръв път чувам за тази църква-благодаря за сведенията.
Наскоро посетих манастир "Седмте Престола" близо до Своге-също уникална църква.
Що се отнася за строежа на нови и реставрация на стари църкви ,считам,че това е абсолютно задължение на църквата с помоща на държавата.Нашата църква е достатъчно заможна но начело стои един червен патриарх продажник ,твърде богат,между впрочем.
цитирай
14. alexooo - 9. nadagr
22.07.2009 14:26
чудесна идея!
но как да я направим? трябва от високо ниво да се говори! и не еднократно , а постоянно! явно че трябва да се научим да ги "ритаме по кокалчетата"!
съгласен съм за идеята. имам още около 150 снимки на църквата. мога да ги публикувам всичките!
цитирай
15. alexooo - 13. valjok
22.07.2009 14:30
прочете ми мислите! мисля да направя един постинг с такива църкви! бих публикувал в него всики снимки на разрушени църкви, които ми се изпратят! и преди всичко те са от Родопите и НЕ са от места, където ДПС е на власт!
цитирай
16. alexooo - 10. анонимен
22.07.2009 14:32
най-лошото е, че направиха така, че обикновения човек няма вяра на себе си и на собствените сили. А това може би е резултат точно от разрушаването на тези светини!
цитирай
17. nadagr - като начало се сещам да се обърнем директно на лични
22.07.2009 14:32
към по-известните личности, а не да чакаме да прочетат поста.Снимките ще свършат много работа, може да се замисли изложба с тях в Парламента, защо не? Трябва да се бие директно.
Това се сещам на първо четене. Ако ми хрумне още нещо, ще пиша.
нека и други предложат идеи, да направим "мозъчна атака".
цитирай
18. alexooo - 17. nadagr
22.07.2009 14:36
става! и това не е единствената изоставена църква! и мисля, че в сучая извършителя е известен! Това е БПЦ. Щом като могат да взимат по 4 лева, за да видя стаята на Левски в Троянскя манастир, защо да не могат да възстановят и тези светини! а за паркинга пред Рилския манастир. ... или парите за кръщенета, венчавки, свещи....къде отиват?
цитирай
19. nadagr - напълно съм съгласна с теб,
22.07.2009 14:40
имам и аз впечатления от БПЦ. Те само чакат някой да им построи нова църква и да стане техен имот.
За мен е необяснимо как става така, че светски хора правят дарения и строят храм, а той става едва ли не частна собственост. Парадокс.
Но да се върнем на твоя много навременен въпрос - откъде да се започне? Казвай
цитирай
20. alexooo - 19. nadagr
22.07.2009 14:48
имам снимки на разрушени църкви от:
-Червената църква,
-Църквата в Одринци,
-Църквата в Сив кладенец,
-Църквата в едно село до Перперек, забравих му името
мога да ги публикувам в отделен блог и всеки, който има подобни снимки от други разрушени църкви да се добавят в този блог. като се казва името на автора и мястото на църквата с кратка история.
дори блогът бих озаглавил:"Спиш ли , Максиме?" или "Докато Максим спеше!".
цитирай
21. nadagr - да, като начало е добре
22.07.2009 14:51
мисля си, дали да не се обърнем към блог.бг, чрез подписка или не знам точно как, но този пост и материалите със снимки да стоят на челна страница, така че непрекъснато да се виждат, така ще стане кауза на блога официално и тогава мисля, че много хора ще се включат.
цитирай
22. alexooo - 21. nadagr
22.07.2009 14:56
или да направят нещо като блог от самия блог.бг където всеки може да публикува такива снимки? не знам дали те ще застанат зад тази кауза?
цитирай
23. nadagr - трябва да опитаме
22.07.2009 15:04
само така ще разберем
цитирай
24. alexooo - 23. nadagr
22.07.2009 15:08
ще направя нов блог, където всеки да публикува своя материал.
цитирай
25. nadagr - сещам се още нещо и аз веднага ще го направя
22.07.2009 15:14
всеки съпричастен на идеята, да сложи в отделен пост линк към този твой материал,така ще го разпространим
нека и други се включат с предложения, моля
цитирай
26. alexooo - 25. nadagr
22.07.2009 15:26
блогът с първите 3 постинга ще е готов утре! обещавам!
цитирай
27. nadagr - предлагам и още нещо към всички, които четат твоя пост - да се присъединяват към обръщение до блог.бг
22.07.2009 15:28
за официална кауза, съгласен ли си
цитирай
28. alexooo - 27. nadagr
22.07.2009 15:29
естествено! съгласен съм!
цитирай
29. анонимен - alexooo
22.07.2009 17:17
Напълно съм съгласен и подкрепям идеята
цитирай
30. valjok - alexooo
22.07.2009 17:34
И аз съм съгласен
цитирай
31. glarus - Подкрепям те изцяло!
22.07.2009 18:17
Може Би когато дадем живот на славните си стари църкви и нашия ще стане по - добър!
МК трябва да открие сметка според мен и да се изгради организация и координатор, само от нета не Можем да дадем живот на старите църкви!
цитирай
32. cornflower - До новия министър на културата!
22.07.2009 20:11
Тревата не е проблем - тя се връзва съвсем естествено с величествената гледка на останките.
Не трябва да се почиства, нито осветява, за да се превръща в туристически обект.
Трябва директно да се пристъпи към реставрация на храма, в който, вижда се, витае светия дух.
БПЦ плаче за нов Патриарх!
цитирай
33. alexooo - 31. glarus
23.07.2009 09:38
така е! и мисля, че такива църкви има в цяла България!
цитирай
34. alexooo - 32. cornflower
23.07.2009 09:41
за БПЦ в момента са годините на най-безславното й съществуване. Тя просто е абдикирала от живота на хората! а Максим ще има да "не прави нищо" поне още 5-6 години. не винаги възрастните хора са мъдри!
цитирай
35. rebu - Мисля,
23.07.2009 11:13
Че не е нужно никакво консервиране на сегашното състояние на историческите сгради, а бързо и с всички средства възстановяване до оригиналният вид и предназначение на обектите. Колко би било хубави пътувайки из страната да видим храмовете, дворците и крепостите така, както се изглеждали повремето на активната употреба. А не само руини и основи на нещо, което само специалист може да познае какво би трябвало да бъде. Децата не са специалисти по археология.
цитирай
36. анонимен - rebu
23.07.2009 14:26
Съгласен съм-Плиска, Преслав и Търново на първо място
цитирай
37. ka4ak - ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО В ДЪРЖАВАТА!
24.07.2009 14:52
В Турция,Гърция,Италия само един камънак да намерят,веднага измислят и легенди и всевъзможни щуротии и правят пари от всяко такова място!И им идват готови пари които и ние им снасяме!А ПРИ НАС
ЦЯЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ Е ИДВАЛА ДА СЕ ПЛАЦИКА ПО НАШИТЕ ЗЕМИ,А НИЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ БОГАТСТВАТА НА ИСТОРИЯТА НИ!
цитирай
38. cinderellathespy - Много красиви снимки.
25.07.2009 13:06
Надявам се догодина да посетя това място и Перущица. Относно идеята за реставрация - подкрепям я напълно! Зеленината придава мистичност, но това, което е останало от иконописите със сигурност се нуждае от консервация, защото така изложени на промените в атмосферните условия останките неминуемо се рушат и не се знае колко още ще се съхранят в този си вид. Като начало защо не направите една петиция по въпроса за реставрацията на църквата в интернет, да се съберат подписи, които след това да бъдат внесени в Община Перущица, областен съвет Пловдив и Министерство на културата? Така местните и държавни институции ще бъдат официално сигнализирани, че народа го е грижа за този паметник на културата и очаква подобаваща намеса на държавата за неговото съхраняване!Просто ми хрумна като идея....
Още веднъж - благодаря, че сподели тези прекрасни снимки!
цитирай
39. ptivchev - Руините на черквата в с.Борики Габровско
25.07.2009 15:30
Недостойното отношение на нашето поколение към духовните ценности на България / виж снимките/
цитирай
40. mamas - Подкрепям
25.07.2009 17:56
http://mamas.blog.bg/turizam/2009/07/25/da-podkrepim-ideiata.369493
цитирай
41. net - това е истина
27.07.2009 23:06
не си ценим историята и наследството.
Колко джамии се построиха...
Мистър "Панорама" събира пари за да се построи "нещо от бетон".
Няма ли как да се подхване кампания.

Давам идея.

Знам, че братята Ангелови не отказват на богоугодни дела. Значи някой да се свърже с тях в Стара Загора- Това е фирма "Градус"

Доста църкви и параклиси в Пазарджишка област са построени наново и обновени. Важното за тях било - да видят как се използват парите. Няма надпис кой е дарил, такава е волята им.

А колкото до дядо ви Максим, той е абдикирал отдавна. Предоставил е властта на Пловдивският владетел Николай и той прави преустроиства, та на народеца свят му се завива. Ако сте влизали скоро в църкви в подчинената му епархия, ще видите на първа редица портрета му и отдолу наредени икони на светци за продан. Но няма да се ядосвам за глупави неща.
Успех в начинанието.
цитирай
42. mikaela19 - Подкрепих!
28.07.2009 16:20
http://mikaela19.blog.bg/tq-i-toi/2009/07/25/podkrepiam.369554
цитирай
43. katan - Това е моят скромен принос:
28.07.2009 23:01
http://katan.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/07/28/da-spasim-rushashtite-se-hramove.371037
цитирай
44. анонимен - Wili-Bankya
30.07.2009 13:49
Държавата ни е в криза! Трудно е!Дано може да се направи спешно нещо укрепително докато дойдат фи-нансово по-добри времена!
цитирай
45. mrazekoff - Мноооого
31.07.2009 21:56
болна тема... В моето родно село (преди 200 години градче, епархийски център) е имало 7 (седем) църкви, а сега мъждука една, нуждаеща се от ремонт. От тук е излязло осветено знамета на Червеноводската и Ботевата чета. Жалко, че сме довели нещата до такова падение. Поддържам инициативата с цялото си сърце... Ваш Стефан Тодоров Мръзеков - Червена Вода - Русе...
цитирай
46. edinman - Знам че възрожденският дух
19.08.2009 14:58
е слаб все още,но хубавото е че след подобни постинги той укрепва и започва да човърка хората с
будна съвест!
цитирай
47. zvezdichka - Преди известно време ме заинтригува
07.10.2009 17:45
личността проф.Асен Чилингиров и четох някои неща от него. Във връзка с темата, която поставяш се сещам, че в една от статиите бях прочела, че „Червената църква” в Перущица е била строена от така наречените ариани, готи, които са били обявени за еретици от Православната църква, поради несъгласие с учението, което изповядват. Ще посна част от статията на Чилингиров, която може да предизвика интерес относно темата. А за арианите се казва, че по късно гърците ги наричат още богомили или павликяни и те са били преследвани и избивани, а храмовете им тенденциозно разрушавани. Може би „Червената църква” е запазена от тяхно време и предполагам, че една от причините да бъде в това състояние e, че се получава сблъсък на интереси. Как православната църква да поддържа и обнови църква, която е била храм на обявените от тях за еретици – арианите…
Това е мое мнение все пак. Така съм видяла аз нещата. А ето и текста, макар, че е дългичък:

"...........
След ІV век бол­шин­ството от епископиите на Илирик не изпращат по­вече свои делегати на вселенските събори, като прекъсват всич­ки свои връз­ки с Рим и Цариград – което съвсем не означава разпадане на тяхната цър­ковна организация, както предполагат болшин­ството историци, след като не срещат никакви сведения за нея в архивите нито на римокатолическата църква, нито на цариград­ската патриаршия. Напротив, археологическите раз­копки по ця­лата наша днешна територия, но и по земите далече на запад и на юг, ни дават многобройни свидетелства за осо­бено оживена дейност на хрис­тиянските общини в нашите земи тъкмо през този период. По цялата територия на Илирик са открити голям брой развалини от значителни по размерите си църковни постройки – досега близо 900. Те са строени пре­димно от втората половина на ІV до средата на VІ век и почти без изклю­чение разрушени през последната третина на VІ век. И за тях историците до днес твърдят, че били раз­рушени при „вражес­ките нападения на готи и славяни”, въпреки че тези на­падения се извършват според сведенията на историческите извори едва от края на VІ век! Което означава, че някои исто­рици смесват причините с пос­ледст­вия­та.

Пък и за неосведо­мения читател изглежда много по-правдоподобно, че «дивите варвар­ски племе­на» по време на «великото пресе­ление на народите» са имали за главна цел да разрушават камък по камък с голи ръце стотиците солидни и масив­ни сгради на «омразните хрис­тияни». При това в истори­ческите извори не срещаме никъде сведения за такива разру­шения, из­вършвани от напада­те­лите, на които се приписват всевъзможни жестокости срещу „ромей­ското” население. Но затова пък сре­щаме сведения за силни и безмилостни гонения срещу арианите – като в хрониката на си­рийския историк Йоан Малала (ХІV, 41). А в един български апокриф неговият анонимен автор дава изумителен по силата си израз на мъката и страдани­ята на своя народ от жестоките прес­ледва­ния, свързвайки го с надеждата, че един ден ще нас­тъпи мирът, църквите ще бъдат обновени и пору­тените им олтари – отново изградени.

От друга страна е известно, че така наречените «готи», на които се приписва разрушаването на църквите, са изповядвали християнската религия, макар като «еретици-ариани» или «полуариани», за каквито са били считани от «православната» църква. А до нас са стигнали и няколко паметника на тяхната църковна архитектура и монументалната им живопис. Това са църквите в Равена, където е бил дворът на Теодорих, оглавявал империята на «готите», чиито придворни строители и худож­ници са работили след присъединяването на «готската» държа­ва към Византия и за Юстиниан. Но също и в България допреди някол­ко десетилетия още са личали днес съвсем изблед­не­лите и отчасти изпадали заедно с мазилката великолепни фрески на т. нар. «Червена църква» при Перущица.


Червената църква; снимка: Георги Колев, Фото-форум.

А това е един от центровете в района, където «еретиците-ариани» у нас са под­държали духов­ната и културната тради­ция на антич­ността. По-късно гърците ще ги нарекат «павликяни» и «бого­мили», като ще твърдят за тяхното учение, че било пренесено от Изток, а не е за­пазено от първите векове на християнството и не следва учение­то на Христос, предадено им от първия негов апостол. За Запада това обаче е една и съща «българска ерес», срещу чиито последо­ватели римока­толическата църква ще ор­ганизира през ХІІІ век най-кървавите кръсто­носни походи в историята, превър­нали в прах и пепел процъвтява­щите градо­ве на техните последова­тели в Южна Франция.

Именно като църквите в Равена и Перущица, тези вели­колеп­ни паметници на едно много голямо изкуство, би трябвало да си представим стотиците разрушени храмове по цялата тери­тория на Бал­канския полуостров: на север до Истрос и Томи (Кюстен­джа); на запад до Сирмиум (Срем); на изток до Несе­бър; и на юг до Коринт, Епир и Тесалия. Но дори в Солун и Кон­стантинопол най-изрядните и великолепни християнски храмове от тази епоха са дело на «еретиците-ариани», вклю­чително двете пред­шественици на Кон­стантинополската «Света Со­фия», подпалени и разрушени от неграмотните православни монаси-зилоти, както и едноимен­ните на нея църкви в Солун, Охрид, София, Несебър, Никея и в много други градове, от които до нас са стигнали в най-добър случаи само мозаичните подове и оголе­ните им стени, ако и те не са били сринати до основи. Тях «еретиците-ариани» (или «полуариани») посвеща­ват като свои катедрали на Божествената мъдрост.

На тази Божествена мъд­рост, както и на Божествената сила и на Божествения мир привърженикът на ари­аните – Кон­стан­тин Велики, посвещава три­те едноименни църкви, основани от него и завършени от сина му Констанций. Православ­ната църква признава обаче за светци само хора от плът и кръв, осветени от делата им, но не и прин­ципи като тези, на които са се „покланяли” арианите. И тя съчинява трогателната ис­тория за „Мъчени­цата София и нейни­те три дъщери, Вяра, Надежда и Лю­бов”, подложени на ужасни мъчения от езичниците-римляни, като ос­вещава църквите пов­торно и вече на тази «света София» посве­щава великолепните храмове на «еретиците».

Конфликтът между «православни» и «еретици», започнал през последната четвърт на ІV век, ще достигне през VІ и VІІ век нова кулминация. Гоненията на «еретиците» и разруша­ването на техните църкви са последвани този път от значително по-големи по размер и ожесточение нападения от страна на солидарното спрямо своите сънародници отвъддунавско насе­ление, зад което застава една внушителна по размери кон­федерация от населяващите Средна и Югоизточна Европа народи. Макар и възникналата през VІ век държава на тази конфедерация, империята на Теодорих, да се оказва нетрайна и да се разпада още в средата на VІ век, тя поставя край на Западната римска империя, а един век по-късно с утвърдяването на българската държава в централната част на Балканския по­луостров се завършва и един важен етап от историята."

Ето и линк от статията от която съм копирала краят й:
http://www.ivanstamenov.com/?p=186
цитирай
48. solinvictus - Браво за инфото!
23.04.2010 16:45
Да, не се подържа защото не е православна!Еретична е ,но това е държавна работа !
Арианите са били и визиготите в испания и там положението е същото останали са малко цели!Повечето са надстроени в католически!
просто трябва да се шуми повече за такива работи,българина все пак си е запазил духът!Въпреки всичко!
супер снимки,браво!
п.п.да се обадим на българският Индиана Джоунс може пък да помогне!


цитирай
49. pluton911 - НИМ
22.08.2010 22:30
Тази събота ходих в Националния исторически музей (НИМ). Там видях църквата на една мега-огромна снимка с мизерна табелка "Червената църква" и се сетих, че тук бях чел за нея. Иначе ни взеха по 10 лева на човек за да влезем и да видим величествената сграда на Дом № 1 на Правителствената резиденция “Бояна”. Само да отбележа, че повечето музеи по света (особено историческите, тези които имат за цел да покажат гордостта на една нация) са безплатни. Дори Британския музей е безплатен. Не ме боли, че съм дал 10 лева, и 20 ще дам, но ме боли като гледам, че за архитектурни паметници като "Червената църква" не се отделят няколко хиляди лева за да се прочуят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995726
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!