Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 13:06 - Разкопките/11 - 14 в./ до село Воден, Ямболско
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 24018 Коментари: 18 Гласове:
15

Последна промяна: 31.07.2009 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да си призная честно някъде, някога бях чел за този манастир....но нищо не си спомнях! Минавах по пътя Тополовград- Бургас, когато малко преди Болярово прочетох новата табела, която ме насочваше към християнския култов комплекс до село Воден. Няма да ви казвам, че веднага отбих колата в посока натам. Първо се минава през село Малко Шарково с най-големия язовир в този район на България.
image
отзад са Манастирските възвишения

В центъра на селото има пост на Гранична полиция. Могат да ви проверят личните карти. Границата с Турция е на около 10 километра.    След това тръгвате в посока с. Воден, по-точно към Дервентските възвишения. Те са дълги около 30 километра и свързват Странджа и Сакар, като по билото им минава държавната граница.
 Село Воден е едно от големите села в района. Някога е било общинско село с над 1000 жители. Смята се , че е основано от преселници от района на Воден /Едеса/, Гръцка Македония.
image
 Църквата на селото
 За съжаление беше заключена. И изобщо защо църквите трябва да имат работно време? И душата ми ли трябва да има работно време?
 След селото тръгвате към село Крайно, което е на 200 метра от границата. На около 1,5 километра след Воден има направен черен път към комплекса с обяснителни табели. КОето е хубаво е хубаво! Браво! Има хубава беседка с място за бивакуване и велопътека.
image

image

image

 Има голяма обяснителна табела и план-схема на комплекса:
image

image

 След това продължавате по пътя и след около 2 километра чакълът свършва. Тук направихме грешка и продължихме навътре. След около половин час лутане разбрахме, че сме се объркали. Върнахме се обратно и тогава видяхме останките на хълма, над пътя.
 Бях очарован. Не вярвах, че ще видя точно това. Както се казва:"Само за ценители!". 
 По цялото поле бяха останали основите на голям манастирски комплекс от 11-14 век. Смята се, че тук е бил погребан Григорий Синаит /1260-1346г./. Един от най-прославените православни духовници и писатели. Светец. Основател на манастирските комплекси в Парорията. Ревностен привърженик на исихазма. Негови ученици и последователи са: Теодосий Търновски, последният истински Български патриарх Евтимий Търновски, първият Всерусийски патриарх, българинът   Киприян. Бил е под закрилата на българския цар Иван-Александър /1331-1371 г./.
 На мястото на манастирския комплекс има пещера, където е възникнала най-старата скална църква тук. След това върху нея е била изградена друга църква, а след години / около 11 век/ над нея е била изградена голяма трикорабна базилика с размери 21х17 метра, с много колони, чийто однови могат да се видят. Така че се е получило църква в църквата. Целият комплекс е ограден от стени, в които се намирали килиите на монасите. Разкрита е и магерницата на манастира.
 За първи път в съвременната ни история е описан от братя Шкорпил. В момента разкопки не се извършват. Такива са правени от 1979 до 1993 г.

image
базиликата, основите на колоните и входът към подземната църква

image

image

image

image

image
източната стена на базиликата


image

image

image

image

image
входът към подземната църква

image

Отсрани на входа са изкопани в скалата тези сводове /може би гробове!/
image
image

image

След това се слиза по тези стълби в първата зала:
image

 на пода й има стълби към същинската и най-долна зала- старата скална църква:
image

image

image


 Тя не е много глоляма, но за да я разгледате ви трябва фенерче. За съжаление не го бях взел. Пълно е с прилепи, които летят около вас и не ви дават да снимате. Може би малко се уплаших!!!

image

image

 За спойка на камъните е бил използван червен хоросан:
image

image

 Това е била главната порта на манастира:
image

image

image

Така се вижда базиликата, снимана от главната порта:
image

image

Това са стените с килиите на монасите:
image

image

image

Събрана керамика:
image

Стената:
image

image

 Радвам се, че има такива места в България, които ни показват, че когато навсякъде другаде са живеели варвари,  тук е било цивилизация, а сега когато навсякъде е цивилизация, то тук...










Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marquez - Обичам импровизациите
31.07.2009 13:26
А аз се радвам, че ни ги показваш тези места. Благодаря ти за разходката. Беше ми много приятно! Поздрави!
цитирай
2. анонимен - slaveq Гордост и разочарование
31.07.2009 13:57
Благодаря ти ,че ни показа това уникално място!
Наистина има с какво да се гордеем и да съжаляваме,че днес сме в това положение.
Дано нашите историци и министъра на образованието
направят програма ,в която децата да учат повече родната си история.
цитирай
3. mamas - Похвално!
31.07.2009 14:03
Хубаво е, че показваш и места, към които се проявява грижа и отговорност. Това е добър пример!
цитирай
4. анонимен - браво
31.07.2009 15:12
Alexoo, ако има 100 такива като тебе - не ни трябват казионна журналистика - ако направиш още такива - пускай ги да ги гледаме с удоволствие.
цитирай
5. анонимен - bravo
31.07.2009 15:59
selata voden,malko sharkovo i mamar4evo sa ot preselnici balgari ot gracka belomorska trakiq.
цитирай
6. анонимен - Благодаря ти, че споделяш с нас.
31.07.2009 16:10
Следя редовно пътеписите ти. Много ги харесвам и ме водят по твоите стъпки.От 01. до 06.05. тази година си направихме с мъжа ми пътешествие в Странджа, по това, което съм чела от теб. От Младежко-Бръшлян-Малко Търново. После по р. Велека - с.Кости - до Резово по черните пътища. После обратно. Минахме през Сливарово и после поехме срещу течението на р.Велека до Петрова нива. Бяхме очаровани от този край. Още веднъж много ти благодаря. А също и много харесвам Пеньо Пенев.
Поздрави. Иглика
цитирай
7. alvarez - Браво
31.07.2009 17:23
Баща ми е роден във Воден и като малък съм прекарвал там всяко лято при баба ми - наистина е много красиво. Обикалял съм всичко снимано от теб още когато правиха разкопките, а и след това. Върна ме години назад - благодаря ти.
цитирай
8. mem - И аз съм очарована
01.08.2009 07:20
от това, което показваш. Бъди здрав.
цитирай
9. smirena - Aз също
02.08.2009 10:09
благодаря за разходката и информацията. И моите корени са от този край,но не съм пътувала скоро натам ,дори нямах представа,че са открити тези археологически забележителности.
цитирай
10. korinakora - Вод
02.08.2009 16:05
АЗ имам сестра в Болярово.Чувала съм за село Воден,но не знаех,че има старини.Наистина ли не пишете в пресата,много сбито и увлекателно обяснявате!
цитирай
11. korinakora - Вод
02.08.2009 16:21
Имам сестра в Болярово.Чувала съм за село Воден,но не знаех,че има старини.Наистина ли не пишете за пресата? много сбито и увлекателно разказвате! Давайте все така, че покрай вас и ние да опознаем по-добре България!
цитирай
12. анонимен - във възторг съм и аз!!!
13.08.2009 18:05
във възторг съм и аз!!!
цитирай
13. анонимен - Мнго готини фотки!Много здраве...
31.08.2009 16:25
Мнго готини фотки!Много здраве!Н-ко
цитирай
14. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.11.2009 21:51
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
15. анонимен - Поздравявам Ви!
15.03.2010 09:48
Като Воденка, мога да добавя към написаното от Вас следното:
Основателите на селото са дошли от областта или на Едесса, или на Охрид още през 15-16 в. Отначало са дошли само мъже - охранявали са важен учасък от пътя на турската хазна през Лозенград за Цариград, а по-късно са взели и семействата си и така е възникнало селото - по онова време Дерекьой.
След войните между 15-та и 18-та г. на 20-ти век към коренното население се присъединяват и преселници от Егейска и Беломорска Тракия
Диалектът на село Воден е по-скоро македонски - уникален и неподражаем, но е примесен и със специфичния говор от Одринско и Лозенградско. В околните села Странджа, Крайново, Малко Шарково и пр. говорът е типично Рупски.
Ето Ви един воденски израз: "На л'елеко сед'елто къ п'анне" (Гнездото на щъркела ще падне.)
Ако се интересувате от наистина различното, то Воден с диалекта си, с историческите си забележителности ( Глемто,Мънинкото Кале, Градището, Манастира) от епохата на траките та до наши дни, заповядайте отново. За да Ви отключат църквата, трябва да попитате за жената, която ше ви пусне да я посетите. За съжаление селото вече няма свещеник, времената станаха такива, че всичко ценно е "под ключ"...
Препоръчвам Ви две книги от Воденски автори - "Воден и воденци през годините" от Иван Ончев и "Воден - от гегата и ралото до компютъра" от Продан Симидчиев.
Във fb има група "село Воден, обл Ямбол"
Още веднъж поздравления за пътеписа Ви за нашето скрито духовно, все още блещукащо огнище!
Има група във fb "Село Воден, обл. Ямбол"
цитирай
16. alexooo - 15. анонимен
15.03.2010 12:04
благодаря ви!
това лято съм решил да обиколя Сакар и Дервентските възвишения. много богат на старини район, а почти никаква реклама и материали за него.
цитирай
17. анонимен - krasota
11.07.2010 10:11
mnogo e hubavo
цитирай
18. jahlion100 - успех с блога!
21.02.2011 12:04
Здравей, от скоро се занимаваме с блог и за това не сме проникнали още във всичките тънкости на начинанието, но- твоя блог много ни допадна и веднага като разбера как става, ще сложиме линк към твойте блогове. Вчера бяхме във Воден а днес ... видяхме твоята статия :) . Желаяеме ти успех и много читатели!
http://patuvaj.blogspot.com/ :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995846
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!