Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.01.2010 17:24 - Нова година по боксерки или моята екскурзия в Малта.
Автор: vladikoff Категория: Туризъм   
Прочетен: 11983 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 15.01.2012 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както си седя и пиша тези редове, слънцето припича през прозореца на стаята, аз съм само по жълта спортна блузка с къс ръкав, а във въздуха се чува веселият смях на група тийнейджърки. Те носят летни дрешки и големи очила, които ги правят да изглеждат като насекоми в лицата. Не, аз не пиша през някой от летните месеци, а сега, броени дни след посрещането на новата 2010-а година. Трудно е да се повярва, но е факт!

Още през септември реших да изкарам коледните и новогодишни празници по малко по-различен начин от други години, а именно – в Малта. Според една легенда, името Малта идва от гръцката дума melita – мед. И наистина този малък средиземноморски остров, разположен между Италия и Африка, е известен със слънцето и “течното злато” – меда. Малта се състои от три обитаеми острова и още два, на които няма население. Интересно е, че на третия обитаем остров има регистрирани жители ... 8 човека – двама полицаи, един поп, един рибар и четирима пчелари. Цялото население на островите е около 400 хил. човека.

Още като кацнах на малкото летище, веднага се зачудих защо това островче е било предмет на спорове между империи като Римската и Османската, а жестокостта на касапницата и кланетата, извършвани по бреговете му са достойни за сравнение само с балканските такива. Бързо се откриват две големи предимства: едното е благоприятното стратегическо разположение на острова в Средиземно море, а другото – заливът, наречен Голямото пристанище, се оказва идеален като морски пристан за цяла флота. Оказва се, че който владее Малта, владее стратегическа точка в Средиземно море.
Ordo militiae S. Johannis Baptistae hospitalis Hierosolimitani или на малтийски Ordni ta’ San Ġwann (хоспиталиери и тамплиери) е рицарският орден, който през 1522 г. турците, водени от султан Сюлейман I Великолепни, прогонват от о-в Родос. Те се преселват през 1530 г. на остров Малта, който им е предоставен от Карл V, император на Свещенната Римска империя и крал на Испания (има хубав паметник на Плаза Майор в Мадрид) и Сицилия. Затова по-късно орденът става известен като Малтийски орден. Те получават о-в Малта, като подарък, но за да бъде сделката юридически валидна, я оформят като покупко-продажба. Покупната цена на острова е ...един сокол. От тогава изразът “малтийски сокол” е еднозначен с нашия “кон за кокошка”.

Рицарите отказват да се настанят в тогавашната столица, укрепеният град М(е)дина в средата на острова, тъй като искат да бъдат близо до морето. Те харесват Голямото пристанище (крепостта Св. Елмо и Ла Валета), където на един полуостров има малък форт. Те започват веднага да строят край него новите селища селища и около тях изграждат солидни укрепления - високи стени с кули и бастиони. Трябва да се отбележи способността на рицарите бързо да се нагодят към новите условия. Те трябва да се научат да строят кораби и да станат мореплаватели. Скоро откриват предимствата на пиратството. През следващите два века техните галери се превръщат в страшилища за мореплаването и крайбрежните райони на средиземноморските мюсюлмански държави. Малта скоро се превръща в център на търговията с роби в Средиземно море.   Но рицарите и техните галери започват да дразнят турците, които дотогава са господствали в Средиземно море. Затова султан Сюлейман I решава да завладее Малта и след това да използва острова като трамплин за поход срещу Средна Европа през Италия. Той подготвя една турска армия от близо 30 000 души, които да бъдат пренесени на Малта от около 200 кораба. Тази армия слиза на малтийския бряг на 18 май 1565 г. Великият магистър на ордена Жан де ла Валет разполага с малко повече от 7000 бойци, от които 600 са тежко въоръжени рицари. През следващите месеци турците извършват много нападения по суша и вода срещу крепостите, но рицарите се защитават яростно и успяват да ги отблъснат.

В началото на септември положението на ордена е критично, тъй като загубите му вече възлизат на около 6000 души. Загубите на местното малтийско население са 7000 души. Но и положението на турската армия става критично. Тя не успява да завладее острова за кратко време, както е било планирано, и да задоволи жаждата за плячка на войските. Болестите и недостатъчното снабдяване с храни подкопават дисциплината. На 8 септември на острова слизат 10 000 испански пехотинци, превозени от 28 кораба. Тогава започва евакуацията на турските войски. Загубите им възлизат на около 20 000 души убити и повече от 3000 души са тежко болни. 40 галери трябва да бъдат изгорени, защото няма достатъчно персонал, който да ги обслужва. С това се слага край на "голямата обсада" на Малта. Турската армия претърпява тежко поражение, което някои автори наричат "турския Сталинград". То слага край на господството на турците над западното Средиземноморие.   В Европа честват малтийските рицари като спасители. Те получават от европейските монарски големи парични средства, които използват за строежа на грандиозни укрепления. Малта става най-голямата крепост в Средиземно море.   Следва упадък и на рицарския орден. Начинът на живот на рицарите се превръща в безделие в обстановка на богатсво и комфорт. Ежедневието им се запълва с пиянство, хазарт и сексуална разпуснатост. Всичко това е далеч от принципите, на които е бил изграден ордена. Името на столицата Валета се превръща в срамна дума поради свободните нрави в този град и тамошните леснодостъпни жени. Разкошът и луксът, в който рицарите живеят, обслужвани от многобройни роби, подкопават техния боен дух. В края на XVIII век орденът започва да губи много пари, защото пиратството и търговията с роби постепенно замират. А по време на Френската революция цялото му имущество във Франция е конфискувано.
  Краят на Тамплиерите. Съзирайки заплаха в тяхно лице и искайки богатството им, крал Филип IV Хубави, вече затънал в дългове, убеждава папа Климент V да забрани ордена като средство за освобождаване от дълговете. Така през 1307 г. кралят арестува рицари тамплиери и ги обвинява в содомия, манихейство и престъпни дела. На 13 октомври – петък (Вартоломеевата нощ) същата година, Жак дьо Моле, Великият Магистър на ордена, бива арестуван заедно със сто и четиридесет рицари. Подложени на ужасни изтезания, те направили признания за ерес, содомия, човекоядство и множество други престъпления. Над сто от тях били изгорени живи на клада, а още петдесет и един последвали съдбата им през 1311 г.
  Орденът бил и формално ликвидиран на 22 март 1312 г. на събора във Виен. На 18 март 1314 г. Жак дьо Моле и прецепторът на Нормандия, Жофроа дьо Шарне, били изгорени на клада. Точно преди да умре Моле проклел гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред "Божия съд". Според легендите и двамата - папа Климент и крал Филип умрели преди края на годината. Владенията на тамплиерите трябвало да бъдат предадени на йоанитите (Рицарите Хоспиталиери).След разгрома на Ордена на тамплиерите останалите живи негови представители емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство.

Това накратко е историята на Малта. Интересна е, нали? Днес виждаме остатъците от тази история, а именно 365 църкви (по една за всеки ден от годината). MIA – Malta International Airportе малко, спретнато летище, дори в сравнение с нашето софийско такова. Залите за пристигащи и заминаващи са залепени една до друга. Сега е моментът да спомена как се стигна до пристигането на това летище.
  Уважаеми читатели, приятели и хора, които поне малко ми имат вяра, като човек, който обича да пътува и редовно пътешества в страната и чужбина, имам една молба към вас: НЕ ПОЛЗВАЙТЕ УСЛУГИТЕ НА “АЛМА ТУР” или сателитните на тази фирма дружества и агенции!!! Ще си спестите много, много главоболия, нерви, ядове, скандали и нагло отношение от страна на тези “туроператори”. Моето уважение към служителите на тази фирма, които може би си вършат съвестно работата, но едно не-градско и с типичното балканско дебелоочие лице – Иванка Петрова, буквално съсипа имиджа на тази компания още от първия ден.   В момента, в който платихме пакета за екскурзията, получихме лист с имената на това лице и телефонен номер, на който въпросната Иванка (представяйте си типичната лелка с най-лошите черти на късния комунизъм) съобщаваше, че си включва телефона в деня на полета. Е, не го включва, но за това ще стане дума малко по-нататък. Полетът с “България Еър” е от 10:00 сутринта и ни викат в 8:00 в зала “Заминаващи” на SА.  В залата трябва да ни чака въпросната лелка в табелка в ръка. Виждаме поне половин дузина представители на други агенции, но не и това на “Алма тур”. Започват да идват още хора, които се озъртат за Иванка. Множество опити да се свържат с нея по телефона. Никой не вдига. Гишетата за чекиране на пътниците за полета до Малта вече са отворени, но понеже билети не са раздадени, всичките 180 човека чакат тази персона, нервно потропващи около куфарите.

Ново двайсет! Оказва се, че има два полета до Малта – един на малтийските авиолинии Air Malta и друг – чартър на Bulgaria Air. Ние сме за втория, но самолетът го няма. Съобщават, че има два часа закъснение на полета. Страхотно начало на екскурзията! По някое време въпросната Иванка се появи. С дъщеря си. Нареждаме се на 4 колони и започваме да се чекираме. Идва моят ред. Служителката на летището намира моето име, но не и това на жена ми. Оказва се, че нея я няма в листа с пътниците. Тя не е единствена, а като нея има още поне 35-40 пътници. Сгрешени имена, пропуснати имена, объркани фамилии – каквото си представите, всичко това го имаше в списъка на Иванка Петрова от “Алма тур”. От пътво гише отивам на четвърто, викам въпросната “организаторка” и тя започва да мрънка нещо пред служителите на летището и да се обяснява като ученичка. Грозна картинка!   Оправяме ситуацията с жена ми, но 15 пътници нямат този късмет и са заставени да чакат да свърши чекирането на всички останали и тогава да се вземе решение за тях. И това са хора, които са си платили пакетите за полети и нощувки в 4 и 5-звездни хотели в Малта месеци напред!!! Представете си какво е усещането да си платил една хубава четирицифрена сума в евро и в деня на полета да ти кажат: “Чакай да се чекират всички останали и тогава ще видим какво ще правим с вас”. Как не си изяде боя тая Иванка... не знам просто. Много псувни отнесе, но си ги заслужи до една. Тя си беше дошла на почивка с дъщеря си, все едно не е на работа.   През целия период на престоя в Малта нито веднъж тази жена не се поинтесува как са хората, които са избрали “Алма тур”, какво става с тях. Нито веднъж! Майната й, не заслужава да се споменава повече, но това е позор за голяма и уж уважавана компания, каквато би следвало да бъде “Алма тур” (и останалите, които продават пакетите на същата). И за да завърша с нещо позитивно по организацията – евала на Бойко, човекът, който ни посрещна на летището в Малта. Този пич се раздаваше за туристите. Не знам колко пари изкарва, но си заслужава всяка стотинка от заплатата. Дано има повече професионалисти като него!   Малтийската кухня е типична средизменоморска, силно повлияна от италианската. Аз, като отявлен привърженик на паста, пица и всичко италианско, направо се отядох на воля. Mamma mia… трябва да опитате октопода с чесън или малтийската пица.  За десерт – пресни дини, пъпеш, портокали, плодова салата, сладолед, десет вида тортички и още толкова кремчета. Хотелът, в който се настанихме, предлагаше различни видове спорт – тенис на корт, билярд, миниголф, басейн с джакузи, плаж на брега на морето, обграден от палми и фитнес зала. Леко, лежерно и по боксерки се подготвяхме за идващата нова година. На първата вечер в Буджиба се загубихме в градчето, но след час и нещо обиколки по малките улички, все пак стигнахме благополучно до хотела.   Вторият ден ще пътуваме с рейс до столицата Ла Валета, кръстена на Джон Ла Валет. Той бил основателят на популярната игра на карти белот (най-силната карта на всичко коз също носи неговото име), затова малтийците решили да си кръстят столицата на негово така. Хахааа, шегичка! Ла Валет е онзи рицар, който отблъснал Сюлейман Великолепни при обсадата през 1565 г.   Пътуването с автобус в Малта само по себе си е приключение. Има рейсове на по 70 години и не ги сменят, защото са туристическа атракция. До 1964 г. Малта е британска колония, затова превозните средства са с десен волан и движението е в лявата лента. От Аура до Валета стигаме за по-малко от час. Казват, че този град е строен “от джентълмени за джентълмени”. Валета, както и Бяла Слатина, е град само от успоредни и перпендикулярни улици. Заставаш на високо място в единия край на улицата и виждаш края на града. Няколко са големите забележителности на града: площада с танцуващите фонтани, библиотеката, Двореца и катедралата “Св. Йоан Кръстител” (St. John the Baptist). За три часа разгледахме града, хапнахме в “Бъргър кинг” по един сандвич и пийнахме вода от чешмичката с надпис Omnibus Idem.
    Само няколко думи за катедралата “Св. Йоан”. Тя е осветена от двама папи, а вътре има какво да се види, дори да не сте почитатели на изкуството, а поне малко фенове на Дан Браун. Най-ценният експонат е шедьовърът на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, както и “Покръстването на Христос”. Капелата е умален вариант на Сикстинската в Рим. Мен за малко да ме изгонят от катедралата, понеже снимах няколко пъти с фотоапарата, но в крайна сметка всичко се размина благополучно. 

В Двореца (който сега е Парламент) е каретата на Наполеон Бонапарт. Не можахме да я видим, понеже беше затворен за реставрация.
Преди да се върнем в хотела, минахме през гр. Моста. Църквата в Моста е построена между 1830 и 1860, а нейният купол се смята за третия по големина в Европа. През Втората световна война , по време на служба, немска бомба пада и пробива купола, но за щастие не избухва и като по чудо няма ранени сред 300-те човека.
  Следващата разходка е до гр. М(е)дина, старата столица на Малта и най-високата точка на острова. Минава се покрай стадиона, на който Бербатов вкара два гола и задмина Хр. Бонев по голове за националния. Валери Божинов също е започнал кариерата си от този стадион в Малта.   Цитаделата на Мдина е отделена от гр. Рабат чрез просторен парк. Пред крепостните порти има дълбок ров, над който минава мост. Уличките са тесни, а площадчетата малки, спокойни и романтични (последното го казвам напълно убедено, макар че не съм голям романтик). Мдина е наричан Тихият град. Той е пълен с гробове на рицари, а в катедралата са запазени графики на Друрер. От крепостната стена се вижда целият остров, чак до брега на морето. Препоръчвам ресторантчето А.D. 1530 (Anno Domini), точно срещу Кметството, както и посещение на Музея на рицарите – подобно на плевенската панорама, разказваща с восъчни фигури за историята на острова.

Рядко в живота можеш да посетиш място, което е описано в Библията. Аз посетих едно такова. Църквата "Св. Павел", описана в Деяния на Светите апостили (25:1). Мистично място, когато си под купола на църквичката, се чувстваш странно смирен.
  Тръгваме от Малта с нежелание, по къси ръкави и със слънчеви очила. Кацаме на летище “Враждебна” в София при минусови температури и студен вятър. Welcome to Bulgaria!

image
Църквата в Моста, трета по големина в Европа.

image
Яхтеното пристанище в Ла Валета.

image
На Търговската улица в Ла Валета.

image
В катедралата "Св. Йоан".

image
Типична уличка в столицата.

image
31.12.2009 г. - градините "Uper Baraccas", Valletta

image
На входа на църквата "Св. Павел".

image
Портата на Мдина.

image
Катедралата в Тихия град.

image
Крайбрежната улица в Буджиба.


Тагове:   екскурзия,   Моята,   Малта,


Гласувай:
5



1. анонимен - super!
08.01.2010 11:47
Евалата, бате Митьо
цитирай
2. анонимен - Петър Марков
08.01.2010 12:44
Браво,бива си те г-н.Владиков беше супер увлекателно представено.
цитирай
3. анонимен - Ooooo, бат Пепи :)
08.01.2010 14:50
Мерси, мерси!
цитирай
4. dorichela - Страхотен пост :) Жялко, че така са ...
08.01.2010 17:44
Страхотен пост :) Жялко, че така са ви скапали настроението от начало от Алма тур...
цитирай
5. kombakova - Благодаря,че ни подари тази екскурзия!
09.01.2010 04:12
Не знам дали някога ще отида, но толкова подробно ни разказваш ,че имах чувството че съм там!
цитирай
6. анонимен - super e, znaew kak da si jiveew!B...
04.05.2010 14:36
super e ,znaew kak da si jiveew!BRAVO RAGAZZO
цитирай
7. анонимен - Malta
24.08.2011 19:55
Malta is a nice place to live and work!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 606711
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!