Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 21:22 - Змиеносец зодия ли е или съзвездие?"
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 21058 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 26.01.2011 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Змиеносец зодия ли е или съзвездие?"

Преди няколко дни в късната емисия на БТВ излезе една интересна информация.
Задава се въпроса: "Змиеносец, зодия ли е или съзвездие?"
После се опитаха да обяснят за какво става дума и както можеше да се очаква журналистите отново ни поднесоха неточна информация. Според тях някакъв американски сайт объркал представите на любителите на зодиакалните знаци, като добавил нова тринадесета зодия към съществуващите 12 - зодията Змиеносец. В списъка на познатите 12 зодии, американските учени вмъкнали 13-а зодия между Скорпион и Стрелец от 29 ноември до 17 декември. Според българските астролози, такава зодия няма.
Я!! Оказва се, че американските учени вмъкнали още една зодия. Глупости на търкалета. Кои са тези американски учени бе. Че аз от 45 години зная, че зодиакалните съзвездия са 13.
И какъв е отговорът в емисията така и не стана ясно. А той е много прост. Змиеносец на (латински Ophiuchus) е "Зодиакално съзвездие", но не е Астрологически знак
Ама кой може да ти обясни какво означава това. И защо се бърка Астрономията с Астрологията??!!
За да се опитат да потърсят истината включиха две интервюта. Първото с "именитата българска астроложка", редовно подвизаваща се в БТВ - Светлана Тилкова, известна като - Алена. Ето какво казва тя:
"За три дни съм получила 60 имейла. Всъщност, отрицателите на астрологията, за съжаление (Защо ли пък за съжаление?) между които има астрономи, много обичат да пускат този материал. (А! Значи този материал не е нещо ново!!). Зодия (Вероятно става въпрос за Зодиакален знак.) "Змиеносец" няма, има съзвездие Змиеносец. Преди много години в древността са съществували 14 зодиакални знака. Едната от допълнителните е Паяк - на родените през май, а втората Змиеносец - на родените през декември."
Я!!! Уж нямало, ама в древността е имало даже 14 зодиакални знака.
Ама чакайте да се разберем. Какво общо имат зодиакалните знаци с въпроса, който е зададен. В Астрономията има "Зодиакални съзвездия", а в Астрологията "Зодиакални знаци". И какво всъщност означава думата ЗОДИЯ - съзвездие или зодиакален знак. Между Астрономията и Астрологията няма нищо общо. Астрономията е точна наука и се занимава със законите на движение на Слънцето, Луната, звездите и планетите. Освен това тя се занимава и с изучаване произхода и развитието на Вселената и още с много други неща, които са истинска наука. Астрономия означава - "Закони за звездите".

Какво е Астрологията.
Това е псевдо наука, която се занимава с гадателство, като много други подобни науки в това число - Нумерология, Хиромантия, Френология, Гледане на карти Таро, Гледане на кафе, Леене на куршум и т.н и т.н. Астрологията е сбор от суеверия и навици, в чиито среди се поддържа неподкрепеното от факти схващане, че положенията на небесните тела (най-вече планетите от Слънчевата система) дават информация за човешката индивидуалност, дела и други земни въпроси. Научни изследвания показват, че успеваемостта на астрологичните методи да познават бъдещи събития е не по-добра от тази при безразборно налучкване. Психолозите обясняват, че хората лесно могат да бъдат подведени от неясния език, с които си служат астролозите, както например е установил Бертрам Форер в известен негов експеримент. Противоречията с научния метод, манипулативният език и липсата на практически доказателства за правилността на астрологичните методи дават основания в научните среди, астрологията да се счита за лъженаука, а в съвременното общество за „социален наркотик“ и "утеха за невежите".
Астрология означава - "Наука за звездите", но тя не изучава звездите. Тя използва така наречените астрономически ефемериди като генератор на случайно природно събитие за да предскаже според тях и по свои "някакви правила", каква ще е съдбата на даден човек. С други думи правят се така наречените ХОРОСКОПИ, които уж зависели единствено от моментното разположение на звездите и най-вече на Слънцето, Луната и планетите. Астрологията условно борави с понятието "Зодиакален знак". Те формално имат същите имена като "Зодиакалните съзвездия", но това изобщо не ги свързва с Астрономията. Прието е, че уж зодиакалните знаци се делят на няколко групи и за удобство е възприето числото им да бъде 12, за да съвпада с броя на месеците и да се дели точно на 3 или 4. Всички зодиакални знаци са с продължителност около 30 дни и също така условно е прието първия зодиакален знак да е "Овен", който съвпада с така нареченото пролетно равноденствие. Съставените от астрономите таблици за видимото от Земята разположение на планетите, Луната и Слънцето спрямо звездите се използват активно от астролозите, които им придават "магическо" влияние върху човешките съдби. Днес учените определят астрологията като измама, понеже не следва научния метод.

Много видни астрономи от ранната история на западната астрономия обаче, включително Тихо Брахе, Йоханес Кеплер и Галилео Галилей са се издържали материално, практикувайки по принуда астрология.
Толкова са допирните точки с Астрономията. Нищо повече. Това, че в древността е имало още два зодиакални знака, това си е проблем на самата Астрология. Говори се, че тогава действително е имало зодиакален знак "Змиеносец" и още един който се наричал "Паяк", ама те не знам защо отпаднали и останали само 12. Поне така казва Алена, а щом го казва тя значи е "самата истина" Ха, ха, ха!
Ето думите на Алена"
"Особено онези, които са в Паяк, са били по-агресивни, готови на подстрекаване към военни действия към убийства. За разлика от Паяка, тези хора, подвластни на Змиеносец, не са били толкова агресивни. Но са били хора, които трудно са гонели своя връх и развитие, обичали са да стрелят отдолу, отровно, и не са успявали да постигнат цели. Имали са главно врагове и аз се радвам, че са отпаднали от астрологията”.
Ами радвай се Алена! То си е за радване.
За астролозите повдигането на темата било провокация, защото Астрономия и Астрология са кръвни врагове!. За тях Змиеносец е съзвездие, а не зодия.
А така!!! Самата Алена казва, че имало някога зодия "Паяк". А за сведение на всички трябва да кажа, че в астрономията изобщо няма "Съзвездие Паяк", камо ли то да е и зодиакално. Какво по красноречиво доказателство от това, че Астрологията НЯМА нищо общо с астрономията. Това го казва Алена.
Няма какво повече да коментирам . За любителите на астрологията могат да видят и нещо написано от друг наш известен астролог Апостол Апостолов. Виж тук 
Каква е позицията на другата страна:
Ето интервюто с доц. Евгений Семков от Института по астрономия
"Че има Змиеносец, има. Който вземе звездна карта, ще се убеди, че има.
Зодиакалните съзвездията са 13, а не 12, както много хора се заблуждават, главно от неразбирането на разликата между Астрономията и Астрологията. Първообразът на това съзвездие е древният учител Асклепий или Ескулап. Според легендата той е получил от змия лечебни треви, с които можел да събужда мъртвите. Зевс се ядосал и с мълния го превърнал в съзвездие. Това съзвездие е много голямо по площ, но не представлява някаква забележима конфигурация."


image
Звездна карта на съзвездието Змиеносец
С червена линия е означена еклиптиката. В дясно е съзвездието Скорпион, а в ляво - Стрелец

Нека сега да обясня на моите почитатели, какво е това "Зодиакално съзвездие?"
На специален симпозиум на астрономите още през 1922 г. небесната сфера е разделена на 88 области, които се наричат съзвездия. Съзвездията са нещо като страните на географската карта, само че на небето. Съзвездията служат нещо като адрес на звездите. Във всяко съзвездие звездите са каталогизирани и имат означения с букви или цифри, а някои дори имат имена. По този начин става по-лесно тяхното намиране на небето. От тогава никой няма право да създава нови съзвездия, нито да им променя границите.
В продължение на 1 календарна година, Земята прави пълна обиколка около Слънцето. Но за един наблюдател на Земята се създава впечатлението, че не Земята обикаля около слънцето, а че Слънцето като че ли броди между звездите по някаква затворена линия, която се нарича ЕКЛИПТИКА. Тази затворена линия пресича областите на определен брой съзвездия, които в Астрономията е прието да се наричат "Зодиакални съзвездия". Те са точно 13 на брой. Така че много ми е чудно, защо се споменава, че точно "Американски учени са открили и вмъкнали нова зодия, след като това е известно още преди 88 години".
Защото може би сме близедупци на американците и че те "по право" са винаги на чело в някакво ново "откритие". Позорно е както за нашата нация, така и за журналистите, които поради невежество правят метани на Янките.

Съзвездията се делят според мястото им върху небесната сфера на:
Екваториални - тези през които минава небесния екватор. Най-прочутото екваториално съзвездие е Орион.
Северни - тези които са на север от екваториалните и се наблюдават най-добре от северното полукълбо на Земята.
Южни - тези които са на юг от екваториалните и се наблюдават най-добре от Южното полукълбо на Земята.
Зодиакални - тези през които минава Еклиптиката. Както вече споменах те са 13 на брой. Голяма част от Зодиакалните съзвездия са и Екваториални.
От България могат да се наблюдават всички Северни, всички Екваториални, всички Зодиакални и малка част от Южните съзвездия. 24 южни съзвездия са невидими за България.

И така да обобщим
Когато Слънцето се намира в областта на дадено зодиакално съзвездия, например "Козирог", казваме, че то в този момент е в астрономическата зодия Козирог. Но това не е еднозначно с понятието "Зодия Козирог" използвано в Астрологията. Там условно е прието, че хората родени между 22 декември и 21 януари, са подвластни на Зодиакалния знак "Козирог". Има обаче огромно разминаване между астрономическите зодии и Зодиакалните знаци в Астрологията.

Ако на някого все още не му е ясно, което описах по-горе, нека да попита. Ще отговарям на всеки който пита интелигентно.

До нови срещи

Забележка: Понеже не можах за определя към коя точно категория да причисля този постинг, го поместих в моята любима категория "Туризъм", където имам най-много почитатели
 



Гласувай:
8



1. alchemist - А сега да питам:
27.01.2011 10:19
Колко повече влияние оказва върху нас един молив, отколкото произволна звезда от зодиакално съзвездие?
цитирай
2. pitagorid - alchemist
27.01.2011 13:38
Абсолютно съм съгласен, че писанията на журналисти и всякакви там политици и самозвани астролози, влияят много по-силно върху човешкото съзнание, което обикновено наричаме"зомбиране". Впрочем никоя звезда не може да влияе върху човешката съдба, дори най-близката Слънцето. За планетите изобщо не може да става и дума, дори най-близката до нас нашата Луна. Това са твърдения на астролозите и те никога не могат да обяснят очевадни истини и да отговорят на прости логически въпроси Например: Ако звездите наистина влияят върху човешката съдба, то защо само тези звезди от Зодиака имат влияние, а останалите Не!!!? Или Защо двама души родени в един и същи ден и една и съща година и дори в един и същи част като близнаците например имат различни съдби и т.н и т.н.
Коментарите са излишни
цитирай
3. tili - Еее! И Нютон се е занимавал с алхимия
27.01.2011 16:09
и астрология. Човек не знае как ще му хрумнат идеите и прозренията. Всеки се съсредоточава или отпуска по своему. Сега ще отречете и значението на сънищата за психоанализата. Човекът е неразгадана и сложна машина, г-н Инженер :))) Както и вселената.
Няма лошо да гледаш звездите, дори и дилетантски, нали? Аз ного обичам, особено през август.
цитирай
4. pitagorid - tili
27.01.2011 17:04
Ако погледнем реално, религиите също не са наука, но са задължителни за всеки човек. Вярата е нещо, което е немислимо да изчезне. Затова всеки човек трябва да вярва в Бог иначе животът му ще се превърне в истински "ад". Тук няма значение в какъв Бог вярва. Все тая. Богът е онова, което е необяснимо за науката, защото стои над всичко
цитирай
5. cindy - Това е моята зодия :)
30.01.2011 14:22
Изненадах се като това се "пръкна" като новина наскоро, като се има предвид, че преди години си купих книга именно за тази 13-та зодия. Нищо ново под небето :) Не залитам толкова по хороскопи и зодии, но ми беше интересно да си открия моята си зодия. :))
цитирай
6. pitagorid - cindy
31.01.2011 08:09
Аз като почитател на точните науки не отричам Астрологията, но никога не бих се доверил на нейните изводи и заключения. Гледам на хороскопите с насмешка и повече като за забавление, тъй като за един и същи човек хороскопите направени от различни астролози не съвпадат. Същото важи и за всевъзможните хороскопи публикувани във вестниците. Както се казва в една поговорка "За всеки влак си има пътници". Така че за Астрологията има място под Слънцето. Нещо повече, това е комерсиална "наука". Тези които я практикуват изкарват добри пари за разлика от някои учени астрономи, които едва свързват двата края (поне в България). Но такъв е светът
цитирай
7. cindy - Ами виж сега,
31.01.2011 12:25
въпросът не е само до вярване и невярване :) Има неща, които не са ни ясни, не ги разбираме и се отнасяме с насмешка. Но съгласи се, че луната оказва вличние върху привливите и отливите на Земята. Дори, ако задълбаем по-философски - всичко наоколо е жива материя и енергия, която в различните си форми си взаимодейства. Така че - не съм склонна напълно да отричам каквото и да било.
Между другото - когато четох книгата за Змиеносеца тя започваше така: Ако сте зодия Стрелец и се чудите защо не покривате характеристиката на тази зодия, ако сте роден между еди-кои си дати значи сте зодия Змиеносец и после описание на зодията, което в моя случай се оказа доста вярно.
цитирай
8. анонимен - не е точно така
09.02.2011 00:27
според Глоба.Да има 13 зодиакални знака, но Змиеносецът обхваща част от Скорпиона и част он Стрелеца -т.е. има Змиеносец Скорпион и Змиеносец Стрелец и това са хората ,родени на границата на Скорпиона и Стрелеца.Периодът е 17.Х-30.ХІ.
цитирай
9. анонимен - Хареса ми Вашият материал. Аз също ...
26.02.2011 12:38
Хареса ми Вашият материал. Аз също съм родена под този знак. Преди повече от 25 години от руска книжарница в София си купих книга, посвветена на астрологията. Тогава за първи път разбрах, че има такова съзвездие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331975
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031