Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2011 20:54 - Изкачване на 10-те планински първенци- оригиналът
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 15587 Коментари: 0 Гласове:
15



Движението стартира на 01.01.2005 година и заменя досегашното „Покорител на 7-те планински първенци” като дава възможност на опитните планинари да покорят най – високите върхове на най – големите и известни планини в България. Книжките се издават от Български туристически съюз. Те се продават от туристическите дружества, туристическите обекти край планинските първенци и други.
Покоряването на всеки връх се удостоверява със заверка /полагане на специалния печат/ на определеното място в личната книжка на всеки участник в движението.Заверката в книжката се извършва от упълномощеното длъжностно лице в съответния /най – близкия/ обект на изкачения връх. image
Значка „Покорител на 10-те планински първенци” – сребърна се връчва на лицата, изкачили 7-те планински първенци, обхванати в предишното движение.
Значка „Покорител на 10–те планински първенци”- златна се връчва на лицата, изкачили всички планински първенци, изброени в книжката.
Значките се получават в БТС, бул.”Васил Левски” №75, София след представяне на личната книжка, подпечатана с необходимите 7/за сребърна значка/ или 10 /за златна значка/ печати, като се прави и съответна заверка в книжката.Това дава право на всеки участник да участва в ежегодна томбола с награди.

10-те върха са: Мусала 2925 м.н.в., Рила
            
image  -от х."Мусала" 2389 м.- 2ч. 30 мин.(с лятна и зимна маркировка)
       пътеката започва от брега на Мусаленското езеро, продължава до стръмна и скалиста пътека до заслон "Еверест 84" 2709 м.н.в. (около 1ч и 40 мин.), продължава по камениста пътека до върха (около 50 мин.)
- от х."Заврачица" 2181 м.н.в.- 5-6 часа - от х."Грънчар" 2200 м.н.в.- 4-5 часа също може да се достигне от х."Марица" (през Мусаленския циркус) и х."Чакър войвода"(през Дено, Иречек и Малка Мусала)
 Виж това! Печатът за връх Мусала се намира в наблюдателница на връх Мусала, и на заслон "Еверест". Вихрен 2914 м.н.в., Пирин
              
image   -от х."Вихрен"  До х."Вихрен" се стига по асфалтов път от гр.Банско. Пътеката започва от чешмата пред хижата и тръгва пряко нагоре по каменни серпентини и улеи. Излиза се  на Вихренски превал. След още 40 мин- 1 час се достига до върха. От единия край се намира стръмния циркус Казаните, отссреща се Кутело1 и 2, а след тях е седловината Кончето. Открива се панорама към Банско и към всички големи пирински и рилски върхове (при ясно време).  -от х."Бъндерица"-  До хижата се стига по същия асфалтов път от Банско. Пътеката тръгва над хижата, върви през стара мурова гора, достига се по много стръмна пътека до заслона "Казаните", след това премката между Вихрен и Кутело. Тръгва се по стръмна пътека и се достига до 2914 м.
Виж това!
Печатът се намира в х."Вихрен" и х."Бъндерица".
Връх Ботев 2376 м.н.в., Стара планина
  image   -от х."Рай"  От гр.Калофер по асфалтов път се стига до Паниците (6 км.), след това се стига се тръгва по добре маркирана пътека и в гъста букова гора. За 3-4 часа се стига до х."Рай", след това се минава по тъй наречената "тарзанова пътека". От хижата до върха се достига за около 2ч. 30 мин. - от Паниците (или от село Тъжа) се тръгва по черен път (около 25 км), който се вие нагоре от западния край на Тъжанското ждрело и стига до заслон "Маринка". От заслона до върха е около 1 час.
-от х."Плевен"
До хижата се достига от гр.Априлци през кв. Зла река- край х."Зора" или кв.Видима, покрай х."Видима",до автопаркинга в м.Мазането. От тук до хижата е около 1 ч. Пътеката тръгва от поляната пред хижата и продължава стръмно нагоре, първо към местността Пещта, а след това към заслон "Ботев". От заслона до върха се стига за около 1 час.  

        Печатът се намира на наблюдателница на връх Ботев.


Черни връх, 2290 м.н.в., Витоша 

image

 - от х."Алеко"  До хижата се достига по асфалтов и павиран път от кв. Драгалевци. От "Алеко" се тръгва по  пътеката по стръмния склон на "Стената" След това се продължава по камионен път и пак по пътека към основната поляна на върха. Черни връх се достига за около 1 ч. и 30 мин.

  Печатът се намира в чайната на Черни връх, х. "Алеко".

Връх Руен 2251 м.н.в., Осогово 
image
   -от х."Осогово"  До хижата се стига по асфалтов път (14 км) от Кюстендил. От нея се тръгва по асфалтовия път за хотел "Трите буки", скоро след това се отклонява по черен път и след 15 минути се стига до "Грамадите". След 1ч. и 30 минути, по пътеката, се стига до Превала, където има чешма и навес. След това се тръгва по билото и за 3 ч и 30 минути (от х."Осогово") се стига до върха.
 Печатът се намира в хижите: "Осогово" и хотел "Трите буки"

Гоцев връх 2212 м.н.в., Славянка
                


image - от х."Славянка" До хижата се достига по асфалтов път до село Парил и след това 4 км по черен път. След хижата се стига до връхната точка на Парилската седловина и се тръгва към Гоцев връх. Тук е единственото място, където има вода. Виж тук!
Печатът се намира в х."Славянка", х."Извор"

Голям Перелик 2191 м.н.в., Родопи
      


image - от х."Перелик" До хижата се стига от местността Превала на пътя Смолян-Широка лъка. Тръгва се по черен път (около 5 км) за хижата. От нея се тръгва нагоре към параклиса Св.Кирил и Юлита. От него се вижда поделението на върха, до което се стига почерен, камионен път.
 Печатът се намира в х.Перелик  Виж това!

Връх Радомир 2029 м.н.в., Беласица
image
  - от х."Конгур"  До хижата се достига по асфалтов (8 км) и черен път (3 км) от Петрич. Тръгва се по пътеката над хижата и след около 1 ч. и 30 мин. се достига до местността Вършилото. След още 1 ч и 30 мин. се достига до вр. Конгур . Пътеката продължава успоредно на билото и след около 1 час се достига до връх Радомир.    Печат се намира в хижа Конгур.
Връх Руй 1706 м.н.в., Руй планина 
 


image
-  от хижа "Руй"  До хижата се достига по 16 км път от гр. Трън. От хижата се тръгва по стръмна пътека към граничната бразда, която отвежда ви до върха за около 1 час.   Печатът се намира в х.Руй

Връх Богдан 1604 м.н.в., Средна гора
          
image
Вижте подробния маршрут в alehooo.com! - От Копривщица- тръгва се от края на града, в посока Стрелча, по почвен път до Крива река. След около 1 ч. и 30 мин. се тръгва по пътека през гората. Достига се до разрушената хижа "Богдан" и се тръгва по пътеката над нея. За около 30 минути се стига до върха. - От х."Средногорец"-  тръгва се на запад от хижата и след около 40 мин. се стига на голото било. Продължава се по черния път, който заобикаля върха. Когато се стигне в подножието на гората се тръгва покрай нея и за 10 минути се достига до върха.  Виж това!  Печатът се намира в информационен център град Копривщица, и в х.Средногорец.
По-подробното описание може да се намери тук:



Гласувай:
15



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 3007467
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11693
Спечели и ти от своя блог!