Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 23:28 - ЕДНО ОТ ЛИЦАТА НА ВЕЛИНГРАД
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 11237 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 04.06.2012 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Циганино от полето,
    дошел е у градо!
    /От една народна песен/
    Към този постинг със снимки, представящ едно от лицата на Велинград и следващите ще напиша отделно текст. Но преди това ще покажа още две лица на града.

image

 Велинград, квартал Анезица център. От полето, предимно Пазарджишко, тук се преместват и заселват трайно ромове. Те имат помощи, от които живеят, защото са социално слаби, безработни и многодетни, които са им гарантирани навсякъде и вместо на жегите в полето, предпочитат да живеят в куроротния град. Гора има тук, топла вода, непостоянно обитавани къщи, изоставени заводи, които подканват някои да ги обезскрапят. Славата на това райско кътче - Чепинското корито - се разнесе измежду ромовете и след тези пионерчета, новопредставени ще превземат не само коритото, но и седемте села в него. Натам вървят нещата. А девизът - той е ясен:
Всичките ромове от Пазарджик - във Велинград!!!
 
image

     Велинград, квартал Анезица, посечена гора, писти за свличане на дърветата...

image

При внимателен поглед върху снимката се вижда, че съвсем, ама съвсем скоро са дошли тук нови ромове и ще отседнат трайно в предоставения им от Общината квартал.

image

Мястото за новите заселници в кв.Анезица не достига и той пълзи нагоре, нагоре...

image

Горите - най-беззащитни срещу погромите на ромовете в тях. Преди да се появи тази ромова махала над карстовия извор Клептуза тук бе боров рай...

image

                                      Туй нещо преобладава вече в Чепино.

image

Втората ромова махала на Велинград, Анезица. Има слава на добро място за живеене и непрекъсното идват новопредставени ромове, които се заселват тук.

image

Следи от влаченето на крадените дървета от гората. Ако горските знаеха, щяха да глобят ромовете. Ако полицията знаеше, щеше да ги арестува. И Общината не знае. Та затова! Снимката е пример за преобразяването на природата след заслването на ромове на близо.

image

           Боклучището на ромовете. То е преди карстовия извор Клептуза.

image

Част от квартала Анезица. Надрасканото са пистите на ромовете, по които те свличат откраднатите дървета. По-големите дървета теглят с коне.

image

                                               Част от квартала Анезица

image

Квартал Анезица има формата на буквата "Т". Той вече опасва цялата местност Клептуза както Курската дъга. Вижда се зад къщите на квартал Чепино.

image

                 Зад къщите на кв. Чепино се вижда квартал Анезица.

image

       Квартал Анезица. Къде ли са отишли белите борове, красотата над Клептуза?

image

Всичките дървета около квартал "Асфалтова база" са изгорени от ромовете. Расте нов ромбарок като на цар Киро, но той всичко правеше в бяло. 

image

Тази снимка помествам за да напомня къде бяха горите с белите борове, една от красотите на Велинград.

image

 След новопредставянето си във Велинград материалните успехи на ромовенте идват.  На местните хора тук къщите не са така големи.

image
                   От помощи да си направят безработните тези къщи?
                                Да не би пък да имат и друг "бизнес"?
image

От къде ли идват тук медните съдове, джиците и джелезото? Дали тази къща зад скрараджийницата пък не е на биринджискрападжията? Не питам, защото отговърт сигурно ще е: Айде чуранте!!!

image

В квартала има класово разслоение. В центъра му са ромбаците. Не мога да си обясня обаче защо електромерите им са на височина 12 м. и таблата са заключени от енергото...

image

Стадионът на ромовете, май се ползва за друго - сега за блоклучище, а после ще се застрои. Площта с белите борове  преди идването им днес изглежда като скалп с косопас.

image

Новопредставените от селата във Велинград ромове се нуждаят от площта на тази нива за домовете си. Притискат я от всякъде.

image

Нека накой познае какво ще сторят новопредставящите се тук ромове от селата с останките от това соцпридприятие. Аз мисля, че с неговите материали ще се направят нови къщи на мястото, където са тези съборетини. А документ за собственост на земята, строителни книжа и др? Само община, която целенасочено иска да създава етническо напрежение може да  поиска такиви работи...
.
image

  Кадърни хора! Само от помощите  какви къщи правят И търговия с метали въртят
.
image

Освен ток, вода, помощи, детски и още сто работи Община Велинград е предоставила на ромовете и тепен за стадион. Като не работят и даянат само на помощи, поне да ритат... Добре забуренен изглежда стадионът им, Общината не го подържа!

image

Зад остатъка от тозе навес за дърва и въглища някога се крие част от квартала "Асфалтова база". При следващото ми пътуване във Велинград на мястото на този навес сигурно ще има вече къщи на новопредставени тук ромове от селата по полето.

image

                           Къщи и боклуци - те са в двуединство тук.

image

Кваргал "Асфалтова база" превзема нови и нови площи, заселници идват постоянно.

image
 
      Те така изглеждат вече минералните извори с топла вода около 40 градуса.

image

            Въпрос на време е квартал "Асфалтова база" да превземе и тази нива.
 
image

 Велинград, квартал "Асфолтова база". Плодородното поле се застрои от пристигащите в града ромове от селата по полето. Всички идват тук! В курортния град с топлите минрални извори.

image

Велинград, квартал "Асфалтова база". Защо ли тази нива е напусната? Къде ли са отишли разкошните бели борове, които покриваха този скат? Това е част от прекрасното като климат и с обилни термални извори поле покрай р. Чепинска преди тя да навлезе в село Драгиново.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - велинград
31.05.2012 17:13
Вижда се от репортажа в снимки каква ще е съдбата на Велинград,
ще стане Циганград...проблема не е в циганите,а в българите ,които позволяват
това да се случи....
цитирай
2. tota - Ще напиша само това:
31.05.2012 20:52
Боже, пази България, защото чедата ти я предадоха и продадоха...

Коста, поздрави за силната ти гражданска позиция!! Дано някой да чуе твоя глас!!
цитирай
3. anin - Харесвам Велинград
16.02.2013 22:53
Навсякъде има и минуси и плюсове...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12270497
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930