Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 10:06 - Агата- Богинята на щастието и любовта!
Автор: alexooo Категория: Изкуство   
Прочетен: 8141 Коментари: 5 Гласове:
0



   Откъс от книга:
"
Есента, както в природата, така и в живота на човека, беше най-пълният, най-шареният и най-прекрасният сезон, стига да се вгледаме в него. Природата бе направила поредния кръговрат на годишните времена и се готвеше да се завие с бялото одеало, в очакване на сладки сънища. Опадалите листа покриваха земята с най-красивата и пъстроцветна  дреха, за която някой умел шивач можеше само да помечтае. Реколтата от нивите беше прибрана, мазетата пълни с вино и зимнина, а комините на къщите все по-често димяха с топлина от домашния уют.

Същото се случваше и с есента у човека. След неосъзнатата пролет на ранното детство, следваше горещото и задушно лято на загубената младост, за да дойде най-накрая спокойната есен, времето на обикновените човешки радости, незабелязвани преди да окапят първите листа. Реколтата беше прибрана на топло. Бъчвата на живота преливаше от спомените, а коминът, ах този комин!, си димеше все така право нагоре. Животът продължаваше.

През една такава есен, преди много години,  на земята безгрижно живели  боговете със своите  богини. Но, както разказва легендата, една от тях, Агата- богинята на щастието и любовта, избягала от божествените си покои, за да потърси място, където да се скрие от суетата и егоизма на своите побратими и посестрими. Години обикаляла земята, за да открие това място и накрая се озовала в тихо и спокойно заливче, огряно от меките слънчеви  лъчи и прорязало каменистия бряг. Спряла и се вслушала в тихия бриз, който сякаш шепнел: Агата-а-а! Агата-а-а! Очите й се насълзили и най-накрая разбрала, че е намерила дома си. Заживяла там. Отсетне се появили първите хора. Боговете в началото не им обръщали внимание, само Агата им се радвала. Някои от тях изхвърлило морето, други слезли от близката планина. Слухът за Богинята и божественото място се разпростирал далече-далече, но малцина били щастливците, достигнали тук. Нямало пътища до заливчето, никой не знаел къде се намира, само песните за него не заглъхвали и затова всички мечтаели да заживеят на него. Богинята ги приемала с усмивка, и като майка  на всеки от тях, давала любов и щастие. Всички, които я намерили, живеели като в рая и имало място за всеки. Така се появил градът, на който дала името си. Агатополис се родил като Град на щастието и любовта.

Това бил раят! 
image

 Агата давала любов, давала,  и давала! Гледала светещите лица и очи. Приискало й се и тя да е като тях. Нямала право - била Богиня! Станало й тъжно. Скрила се от всички. И тогава се появил Той. Бил обикновен човек, по-чист и по-истински от покварените богове на Олимп. Не можел да предизвиква облаците, да се бие с гръмотевиците или да вдига вълни, колкото Вавилонската кула - бил обикновен грънчар, син на планината, живял далеч от интригите на хора и  Богове. Агата влизала при него, когато спял. Докосвала го по страните му и се страхувала да го събуди. Имала ли право да обича смъртен? Била Богиня!

Позволила си единствено да влиза в сънищата му. Само там можела да изживее забранената любов. Не успяла да прекрачи последното стъпало до него!

От обикновен грънчар той се превърнал в изкусен майстор. Правел съдове за жито, амфори, които по нищо не си приличали една с друга. От ръцете му глината започвала да говори, да се смее, да бъде чудна, да бъде красива. Всички се възхищавали на таланта му.

От къде идвал той? 

Те не подозирали, че в сънищата му живеела Богиня, а през деня го вдъхновявал споменът за  нейните очи.

Правил глинени плочки с нейните очи и ги раздавал навсички.

Боговете разбрали и се разсърдили. Скрили я на Олимп. В градчето останали да живеят само хората пазещи заръката й – да се обичат и да бъдат щастливи! Минавали годините. Майсторът отново се превърнал в обикновен грънчар. Градът си останал на същото място, само че ставал все по-малък и по-малък. Сякаш хората се изплашили да бъдат щастливи, обичани и да живеят в Града на Агата с мечтите на Агата. Заливчето заприличло на сълза, а покрай него се наредили едва няколко къщи, които като войни останали да го пазят през вековете.

Богинята не се отказвала от своето творение. Идвала в сънищата на хората. Обикаляла по улиците, докосвала спящите лица и чакала отново всички да се пробудят. Искала да срещне своя грънчар, но него го нямало. Той отдавна бил напуснал града. Страдала, защото изгубила любовта му. Изплашила се да излезе от сънищата му, а била Богиня.

 

 

*  *  *

 

Трудно се отделят легендите от живота, сънищата от действителността! Само есента продължава да идва красива и желана. Всичко при нея щеше да е съвършено, ако не се усещаше студения полъх на идващата зима.

И пролетта, и лятото, и есента, и зимата идват и си отиват. Денят идва и си отива. Нощта и тя. А всъщност те винаги са били тук и винаги  са си били едни и същи. Единственият, който идва и си отива е човекът. А след него остава построените - пътища и мостове, нарисуваните картини и написаните романи, литналите ракети и преплаваните океани. Кое е  нещото, което кара човека да прави всичко това? Нима сред нас не ходи все още Агата? Само че не я забелязваме! А може би тя все още се страхува да поседне до нас, за да й благодарим за вдъхновението, което е откраднала от боговете и дарила на античния грънчар!"

image

Откъс от "Есен в Агатополис"
Дано ви е харесало!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dete - как и къде да я намерим, за да се на...
29.01.2009 10:24
как и къде да я намерим,за да се насладим изцяло?:) Агата!....т.е книгата.
цитирай
2. alexooo - първо да намерим Агата! книгата- ...
29.01.2009 10:27
първо да намерим Агата! книгата- после!
цитирай
3. bizcocho - За по-сигурно, книгата:), че да не ...
29.01.2009 11:35
За по-сигурно,книгата:),че да не останем и без нея:)))
Поздрав за добрия подбор!На мен лично ми хареса!:)
цитирай
4. alexooo - bizcocho и книгата, но и Агата, ...
29.01.2009 11:44
bizcocho
и книгата , но и Агата, ако успеем да намерим....ех! ех!
цитирай
5. анонимен - zdr
20.06.2010 19:42
az obijam mn tozi grad i istorqta mi e strahotna prodalwavaite s knigi te za agatopolis mn mi be6e priqtno
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995993
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!