Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02 09:42 - Helping Helpers To Help - Текст №2 (26.02.2024)
Автор: plamendimitrov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02 10:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  #HelpingHelpers2Help #PsychologyOnline
 
Текст №2 (26.02.2024):

От незапомнени времена, през цялата човешка история, хората където и да са по света са имали дълбоко вкорененото убеждение, че при подходящи условия някои от нас са наистина способни да помогнат на други да се справят по-успешно в борбата си с проблемите в живота.

Това убеждение, разбира се, се проявява по различен начин в различни култури и исторически периоди, но за щастие е междукултурен феномен.Говорим за непрофесионална, чисто човешка подкрепа и помощ, и за професионална помощ.

Днес това убеждение, че хората могат да си помагат често се институционализира в различни официални помагащи професии.

В нашата култура, различни консултанти, психиатри, психотерапевти, психолози, социални работници и педагози, наред с много други, се причисляват към онези, чиято формална, официална професонална роля е да помагат на хората и техните групи, организации и общности да овладяват трудните проблеми и ситуации в живота си.

Втори набор от парапрофесионалисти, въпреки че те не са помощници във формалния професионален смисъл на думата, също помагат на хората по време на кризи и бедствия.

Тук са включени спасители-доброволци, организационни консултанти, лекари, адвокати, медицински сестри, пробационни служители, учители, мениджъри, надзорници, полицаи, хуманитарни работници и практици в други сектори на публичните услуги.

Макар че тези хора са специалисти в професиите си, все пак има някакво очакване че ще помогнат на тези, на които служат, да се справят с голямо разнообразие от проблемни ситуации. Например, учителите, които преподават български език, история и природни науки на ученици, които растат физически, интелектуално, социално и емоционално, и се борят с множество умствени задачи, психосоциални и емоционални кризи. Естествено, учителите са в състояние да помогат на своите ученици, по множество преки и непреки начини, изследвайки, разбирайки и справяйки се с проблемите на растежа и развитието.

Мениджърите в работна среда помагат на служителите и работницитеси  да се справят с проблеми, свързани с представянето им  в работата, кариерното развитие, междуличностните отношения на работното място и различни лични проблеми, които засягат способността им да вършат работата си.

Тази поредица от текстове HELPING HELPERS TO HELP е насочена директно към първия набор от професионалисти от помагащите професии, но косвено и към втория. Защото всички сме призвани да си помагаме по-компетентно!
 
image

За поредицата:

Добре дошли в новата поредица от ежеседмични авторски текстове, обединени в рубриката "HELPING HELPERS TO HELP!" (Помагайки на помагащите да помагат!).
Следете я като търсите публикации тук и във Фейсбук под хаштаг #HelpingHelpers2Help

Каква е целта на тази нова поредица от текстове?
 Това е онлайн споделяне на моя практически опит в работата с хора, които се занимават с консултиране професионално или с хора, които просто искат да подобрят жизнените си умения си да помагат на други хора.

В тази поредица представям някои от основните подходи и умения за подобряване на разбирането и взаимоотношенията нужни за справяне и промяна, които сам използвам вече над 40 години в професионалната си практика като психолог, екзистенциален терапевт и консултант по екипно и организационно развитие.

Ще се старая да предоставя един систематичен подход към специфичните умения, които помагат на нуждаещите се от помощ да променят начина, по който се чувстват, мислят, общуват и действат.

Основният фокус ще е върху консултирането на индивиди. Но някои от идеите могат и да се използват в работата с групи, екипи и цели организации.

Поредицата е предназначена както за тези, които искат да усъвършенстват своите умения за консултиране и помощ, така и за тези, които сами търсят помощ от квалифицирани консултанти. Разбира се, надявам се текстовете в поредицата да са полезни и на всички, които искат да подобрят уменията си за изграждане и поддържане на добри взаимоотношения в ежедневието си.

С напредването на поредицата ще ви запознавам накратко и с репертоар от методи за диагностика и интервенция в процеса на консултативната работа. Поредицата ще ни даде възможност да водим дискусии и да разгледаме теми, които представляват интерес за читателите.

В поредицата са включени само мои авторски текстове. Моля, цитирайте източника, ако ги споделяте и използвате.

До скоро с Текст №3, който ще бъде публикуван тук на 29.02.2024 г.

Пламен pld-bg.eu


Тагове:   helpinghelpers2help,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamendimitrov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1402671
Постинги: 1199
Коментари: 342
Гласове: 1540