Трахана за закуска
Рецепта:
Как се приготвя траханата:
В една тенджера се слага около полови литър вода и вътре се добавят следните продукти: 5 -10 люти чушки натрошени и наситнени със семките, около 1 кг нарязани на шайби червени чушки, около една четвърт тиква – обелена и с премахнати семки, две дюли, със сърцата, две ябълки със семките – нарязани на четвъртинки, два големи моркова нарязани на ситно, домати 1 кг нарязани на ситно и без сока им – изцедени.
Всички продукти освен доматите се слагат в тенджерата и се варят докато омекнат. Ако е останало вода от варенето се изцежда.
В сварените продукти се слагат доматите, кваса (маята) и подправки – прави се смес от по 1ч.л от сминдух семе смляно, черен пипер, джинджифил, карамфил пъпки, копър, гьозум, магданоз семе, кориандър.
Всичко това заедно с брашно се прави тесто.
Премества се в по – голям съд, поръсва се отгоре с брашно и се оставя да втаса при стайна температура.
Няколко дни подред тестото се премесва, докато престане да се надига. След това се прави на питки, които се разточват на тънки кори и се оставят да съхнат върху ленено платно – или покривка два – три дни.
След това питките се стриват с ръце да станат на трохи, които се оставят отново да изсъхнат три – четири часа, след което отново се стриват на по ситни трохи.
Накрая полученото трябва да изсъхне напълно – за да не мухляса.
Траханата е готова.
Прибира се в платнени торби и се готви по приложената рецепта.
Това е рецептата на баба Велика от с. Дермен дере
от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова
Балканци - Марш на 34-ти Троянски полк
Великденските истории според четирите ев...