Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 17:55 - Една интересна събота
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 5360 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2008 17:41


 Какво общо могат да имат две села от Старозагорска област, намиращи се на около 15 километра от Чирпан? Едното на юг от града, другото малко на северозапад.
 Село Златна ливада е единственото село от областа, което се намира на река Марица, но не това е най-важното. През 344 година, т.е. преди 1664 години, тук е живял един от християнските светии- Свети Атанасий. В същата година основава тук манастир. 
Историята е следната:  През 343-344 г. след Христа в Сердика е свикан вселенски събор. Свети Атанасий, считан за приносител на монашеството от Египет на Европейския континент, се връща по стария римски път от днешната ни столица към  Александрия, където живеел.  На светия старец се наложило да пренощува в стара римска крепост край Златна ливада. Тогава разбрал, че населението от селищата около крепостта е заплашено от епидемия и останал за по-дълго време, което използвал, за да проповядва християнството.
 image

image
image

 Това е реката, която тече покрай манастира и на поляните около нея се провежда събора на селото на всеки 2 май/ летни Атанасовден/
image
 В далечината е скалата, където е спал светията. Сега хората се промушват под камъка, за здраве. Виждат се стълбите до пещерата, а тези керемиди са от покрива на аязмото.
image
 Ето това е аязмото:
image
image

image
 В момента манастирът е действаш и в него служи игумения Агнеса. Посещаван е от много чужденци   и е едно от местата, които си струва да се видят. Вярно, че освен пещерата, няма нищо запазено от 344 година, но важно е усещането да си там, където се намира най-старият манастир в Европа.
 10 години, преди свети  Атанасий да заживее на това място, само на тридесеттина километра от него, се оказва, че е поникнал ето този дъб:
image
 Оказва се, че рождената му година е 334. Намира се в село Гранит. Това е най-старото дърво в България. По-старо е от Байкушевата мура само с някакви си 350 години. И е на второ място в Европа, след някакво украинско дърво.
 image
 В момента само този провесналия клон вдясно дава зеленина.
 
image
 Само някакви си 1674 години, а ние понякога имаме наглостта да си мислим, че сме вечни!
image
  Ако имате свободно време и се чудите какво да правите през уикенда, идете до тези две села. Вижте две много големи забележитолнисти, за които не се тръби толкова много по нашата преса, а би трябвало!


Тагове:   събота,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Много интересно. Ти историк ли си?
12.05.2008 18:44
Много интересно.
Ти историк ли си?
цитирай
2. alexooo - Не! Завършил съм геология! Обичам ...
12.05.2008 19:20
Не! Завършил съм геология! Обичам историята, а се занимавам с туризъм и пиша отвреме на време по някоя книга!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995670
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!