Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2008 17:20 - Светилището на нимфите
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 7981 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2009 18:14


 Чуете ли думата "нимфа", за какво се сещате най-напред? За Лолита и Набоков, или за малки момиченца със съмнително поведение и детски чар? 
 Дори и така да е! Знаете ли, че по нашите земи те имат един много добре запазен храм и той се намира на 5 минути от едно димитровградско село - Каснаково!  
 Та всъщност какво са били нимфите? Каква е легендата за тях? И може ли за такъв красив храм да няма и една красива легенда? Намерих я в : http://nimfite.hit.bg/ Та накратко тя звучи така:
"В края на трети век от Новата ера, римският император Октавиан Август подарява на своя пълководец от тракийски произход Тит Флавий, парче земя в околностите на днешното село Каснаково. Там край едно синьо поточе на върха на един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя се намира светилището на нимфите. От дълбока древност се знае, че там вечер танцуват нимфите - безкрайно красиви в белоснежните си воали, под които прозират стройните им тела. Легендата гласи, че ако жените пият от изворчето водa / то е още там/, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби - деца на непокорна Тракия. Ето това място получил римският военоначалник за тридесет години вярна служба на императора. Когато видял светилището, той не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на Афродита - богинята на любовта - в чест на жена си Клавдия / не ви ли напомня малко на легендата за Тадж Махал, какво ли не сме правили мъжете за една красива жена, та дори тя да е и собствената:-)/ . Когато започнало строителството всяка вечер Тит Флавий сънувал чуден сън. Явявала му се най-красивата от нимфите и му предлагала своята любов. Военоначалникът се събуждал под въздействието на съня си със замаяна глава. Започнал да отслабва. Появили се сенки под очите му. В деня на откриването на храма пред насъбралото се множество нимфата се появила на яве. Всички ахнали и паднали на колене пред божественото създание. Само тракиецът останал прав. "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!" - прошепнала му нимфата. Сякаш нежен звън докоснал душата му. Сърцето трепнало, но коравия войн, кален в много битки бързо се съвзел и отговорил: "О, най-красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години/ онази Пенелопа е чакала едва 10 години Одисей/, докато воювах за славата на императора!" Като чула тези думи нимфата се вкаменила. От този момент това място се нарича светилището на каменната нимфа"
 Красиво е преданието!  Ето и снимки от мястото:
image
 това е общ изглед. Отсреща е самият извор, там където е сводът. На мраморна плоча, която описва този свод, има надпис. 
 image
Вляво и вдясно са двете "вани", в които са се къпали нимфите:
image
image
 От двете страни на светилището има останки от два храма, които са приблизително симетрични. На мен лично ми приличат на мъжко и женско отделение. А може да са и помещения на непорочните и порочните нимфи :-). /това малкото е синът ми!/
 image
image
imageimage
 В момента с помощта на ЕС  / щото ние сме много бедни, за да харчим пари за такива работи, друго си е....панелните хотели по морето!/  се изгражда посетителски център, асфалтира се пътя до там и се прави паркинг.
.image
 Светилището никога не  е "загасвало". След като е било унищожено от нахлулите готи през 251 година, е продължило да съществува. Дори при разкопките са намерени амфитеатър и голям дом, наподобяващ на вила Армира до Ивайловград.
 В съвремието тук се провежда съборът на Каснаково- на Свети Спас. Палят се свещи за здраве и се хвърлят монети в извора.  Дори бях днес и видях, че има не само стотинки, но и евроцентове и турски лири. 
 Знае ли човек, тук се е появило това светилище, за да зачеват нимфите с най-красивите и смели тракийци, за да не изчезва тракийския род. Гледам, че й българският род е на изчезване! Няма какво да чакате, ами тръгвайте към Светилището на нимфите!



Тагове:   нимфите,


Гласувай:
0



1. lyudmilstefanov - Много благодаря за тази история и за ...
09.06.2008 22:03
Много благодаря за тази история и за снимките. Прокарваш ми туристическите маршрути и ми спестяваш много мислене и чудене на тема: Почивни дни - а сега на къде?
цитирай
2. alexooo - Както казваше фатмакът в армият...
10.06.2008 09:25
Както казваше фатмакът в армията:
-Ще се стараем!:-)
цитирай
3. анонимен - za nimfite
24.07.2008 23:08
nikoga ne se doveriavaite na jurnalisti i na selsikite istorici,imperator Avgust e roden predi novata era,carruva po vremeto na vitleemskata zvezda,kato ia izobraziava varhu svoi moneti,kato e smiatal 4e predskazanieto ,4e tia e znak za bade6tiat gospodar na sveta se otnasia za nego.Ina4e tova e nai gotiniat blog koito pose6tavam.Blagodaria za podrobnata informacia i v evro.6te bada 6tastliv da vi poznavam li4no. vinogradov
цитирай
4. анонимен - относно извора
11.08.2008 09:30
много е красиво на "Извора на Нимфите" край с.Каснаково. Имам роднини в селото и съм ходила много пъти на това прекрасно място. Лошото е ,че в резултат на взривовете за добиване на камъни / на изток в планинката/ е пресъхнал изворът.Предни години имаше постоянно извираща вода, докато сега е застояла и вместо да се "зачене " може да Ви докара някоя болест.
Не знам дали парите от ЕС ще стигнат да се разкрие цялата красота на това място.
Има много постройки неразкрити.Целият хълм е в основи на сгради, акведукти и незнам какво още.
Дано някога се разкрият и тогава ще може да се мери по значимост дори с Перперикон.
цитирай
5. nightscream - мерси
21.09.2010 10:16
Много ти благодаря за метериала,светилището е едно от 10-те места в личният ми туристически списък за тази година(сега съм на Несебър) ..
Прекрасни снимки ,благодаря още веднъж
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2996377
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!