Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2008 12:14 - Странджа- от Голямо Буково до Младежко
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 16414 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2009 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки си има любима планина. Някои не могат без Родопите, за други пък няма нищо по-познато от рилските или пиринските пътеки.
 От известно време планината, която ме вълнува най-много е Странджа. Може би, защото е най-непозната, или пък най-далечна от хорския поглед. В нея няма маршрути,  дори няма върхове за покоряване....но има някакъв дух. Най-тракийската планина. Планината, която хилядолетия е била на един ден с кон от столицата на Византия, а след това и на Османската империя, а е оставала най-затънтеното място в двете империи. Защо ли?
 Обикалям я вече за пети път. Много хора като покорят някой връх, повече не се завръщат на него, но не е така с планината. тЯ Е РАЗЛИЧНА И ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, И ПРЕЗ ЕСЕНТА , И ПРЕЗ ЗИМАТА, И ЛЯТОТО. различна е дори и през дванедесетте месеца. 
 Ден първи.
Идеята тази година беше да започнем от Голямо Буково и неговия манастир. Ето тук разтоварихме колелата и поехме /малко преди манастира/: 
image

 Голямобуковският манастир е единственият действащ манастир на територията на Странджа. Това се дължи единствено на упоритостта и вярата на Йеромонах Евтимий.
 Началото датира около 12 век, но е възстановен през средата на 19 век, още по турско робство. Аязмената вода е лековита, за това и обителта се нарича Живоприемний източник.
image

image

image

image

image

Ето и Христос на "ракетата" подобна икона има в църквата в Добърско. Оказва се, че Добърската не е единствената, както се смята.
image

отпред тече аязмената вода, която извира зад олтара:
image
това е полусрутения метох, който дълго време е бил овчарник:

image

нова сграда:

image
отецът ни свари кафе и ни разказа за историята на манастира и за сегашните му "борби" със съвременните фарисеи:
image

 След манастира продължихме велопохода и след село Тракийци навлязохме в Резерват Странджа. Пътят представлява ето това:

image
 Следващото село е Близнак. И то като всички други странджански села си има легенда / прочетох я в сайта http://www.strandja.hit.bg/. 
 Някога се е наричало КАРАЕВРЕН /Черен змей/. В началото на 19 век много паши- одринския, видинския и други- се опълчили срещу централната власт на султана. В Караеврен управлявал  Юмер Драза който жестоко подтискал местното българско население. Отгоре на всичко в района върлували и кърджалийски орди под общата команда на кърджалийския водач Кара Фейзи. В тях влизали и дружините на Индже, Кара Кольо, Добри войвода, Вълчан, Моню войвода и други.
Всичко това породило идеята за организиран бунт не само срещу спахията и кърджалиите, но и срещу турската власт в Хасекията.За организатор е сочен факийския войник Вълко Бинбелов. Той решил да привлече на своя страна българските кърджалии споменати по-горе и използвайки слабостта на централната власт с тяхна помощ да създаде независима държава по примера на Кара Георги в Сърбия. Проведена била среща с тях и те възприели идеята. За успеха на начинанието обаче било решено да се направи възможното, за да се предизвика конфликт между Кара Фейзи и Юмер Драза и когато взаимно изтощят силите си, българските войводи да се обърнат срещу тях. Междувременно Вълко Бинбелов убедил Драза, че го грози опасност от страна на кърджалиите и го посъветвал да построи феодална кула в Караеврен, където да може да се укрие при евентуално нападение. От своя страна Кара Кольо убил двама субаши- роднини на Кара Феиз и захвърлил труповете им в именията на Драза, а Моню войвода- петима татарски султани, роднини на Драза за което приписал вината на Кара Фейзи. Отношенията между Кара Фейзи и Юмер Драза се обтегнали. Кърджалийският главатар предявил ултимативно искане за откуп към Драза. 
Вълко Бинбелов съветвал Драза да не отстъпва пред кърджалиите и да не дава никакво обезщетение за убитите субаши. Последният това и направил. Но същевременно се усъмнил, че готвеното нападение има не толкова разбойнически, колкото политически характер и поискал помощ от редовна войска:
 Междувременно настъпил уговореният момент. Кара Фейзи решил да изпълни заканата си:
На 21 юли 1810 г. заговорниците нападнали Караеврен. За да всее по- голяма суматоха Вълко Бинбелов наредил да се запали кулата на Драза. В нея се били укрили жената и дъщерите на управника както и много други жени и деца. Всички изгорели в пожара- числото на жертвите било между 500 и 600. От кулата останали само отломки. Пламъците унищожили и богатствата на Юмер Драза.
 Планът предвиждал веднага след елиминирането на Драза, българските войводи начело с Индже да нападнат Кара Фейзи. Това обаче не се случило. Причините не са известни - може би нерешителност от страна на Индже в решаващия момент. Според други сведения, в селото пристигнала редовна турска войска която предотвратила разрастване на бунта.
 След тези събития заговорниците се пръснали на различни страни, а опожаряването на кулата на Юмер Драза останало в историята под името Караевренската катастрофа. 
 Не можахме да намерим кулата. В селото всички знаеха за нея, но ни казаха, че са останали само няколко камъка  и са в частен двор, но никой няма да ни го отвори. Жалко!

 Това са първите къщи от селото при влизането от село Тракийци с типичен странджански пейзаж:
image
 Ето ме и мен пред кметството:
image
 След още 5 километра се стига до следващото село- Евренозово, и то си има легенда. Името му произлиза от турската дума еврен, което означава змей, тоест превежда се като Змеево. 
image
 В района му има няколко долмена и римска могила, но на мен голямо впечатление ми направи една двуетажна сграда в центъра / навярно бившето ТКЗС/.  На нея с големи бели букви беше написано:
ДА ПРЕБЪДНЕ НАВЕКИ БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА. Изводите си направете сами. ето я и нея:
image
 От Евренозово трябваше да достигнем до с Младежко. Всички, които питахме ни съветваха да минем през Звездец и оттам по асфалта до Младежко, само че така ставаха 22 километра, а на GPS-картата излизаше, че по правата е не повече от 2 километра. Питахме един овчар, който ни показа пряката пътеката. Трябваше за половин час да минем през рибарник, 2 пъти да прецопаме една река и да се промушваме през едни големи камъни, които впоследствие се оказаха останки от най-голямата странджанска крепост. Бързахме, защото ако се стъмни в планината, особено в Странджа, е равносилно на 5-часово лутане.
 Слънцето се скри, когато достигнахме река Младежка, където направихме първия бивак. 
 Следващия ден ще опиша във втората част.
 


Тагове:   Странджа,


Гласувай:
1



1. alexooo - не ми се спира! а и "човек е ч...
21.10.2008 15:06
не ми се спира! а и "човек е човек, когато е на път", а всичко останало е суета!
цитирай
2. bilingual - Много интересно :)
21.10.2008 20:04
Особено за Голямобуковския манастир и иконата с Исус в ракетата. Ходила съм в Добърско и бях чувала, че само там има такава икона.
Мерси за хубавите снимки и разказ :)
цитирай
3. alexooo - bilingual трябва и ти да ги пос...
22.10.2008 10:39
bilingual
трябва и ти да ги посетиш тези места! има много за гледане!
цитирай
4. emil60 - Отличен!
10.02.2009 10:34
Настина много добри снимки и текстове - продължавам да се уча, нищо че съм на години...
цитирай
5. lubara - Ти си готов да издадеш книга за тези ...
27.02.2009 17:32
Ти си готов да издадеш книга за тези малко известни и по- рядко посетени места. Чудно !
цитирай
6. katan - alexooo!
25.03.2009 19:30
Много хубав постинг!
За съжаление не знам къде се намира с.Голямо Буково, но знам селата Близнак и Младежко.
За Младежко имаше една приказка преди 30 години, че било Старешко/живееха 100 души в пенсионна възраст!/.
Овсен това електрифицираха селото едва през 1977 година!!!Представяш ли си?!
А за природата си прав - тя е различна всеки месец!
За пръв път видях Странджа през октомври 1975 година - повярвай ми, не бях виждала толкова багри на едно място!Красота ти казвам! Никога нама да забравя този огън от червено, оранжево и жълто, на места като контрапукт - зелено и като че ли малко синьо/синьото сигурно е било от небето!/! и свежест, свежест...
Благодаря ти за спомените, които ми връщаш!
Поздрави!:)
цитирай
7. alexooo - katan
26.03.2009 15:17
Голямо Буково се прочу миналата година с някакъв местен канибал.
Младежко е по-скоро курортно селце. има и 2 басейнчета.
цитирай
8. stefifi - Уча се от теб
02.09.2009 22:08
Голямо Буково е малко селце и ако не си тръгнал специално за манастира , може никога да не узнаеш за него. Alexooo ,мен също ме върна 2004-2005г. Двете поредни години ходих до това манастирче на Цветница и си вземах върбови клонки за здраве.Виждала съм само пролетната красота на този край и си мечтая да видя Странджа есента.На снимките видях познатия игумен, който е голям сладкодумник ,и ако уцелите момент в който няма ангажимент ,може да ви разказва часове наред.Благодаря за продължението с разходката.Беше ми интересно и приятно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2995622
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11692
Спечели и ти от своя блог!