Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2008 12:03 - Драгойна- родината на Ангел войвода
Автор: alexooo Категория: Туризъм   
Прочетен: 31813 Коментари: 28 Гласове:
3

Последна промяна: 07.05.2009 09:36


 Много често съм пътувал по пътя от Пловдив за Свиленград и винаги ми е правило впечатление един родопски връх. Малко преди Първомай, погледнете надясно и ще видите мощния купол на  Драгойна. Прилича на пловдивските тепета, но е много по-масивен от тях. Те по-скоро приличат на някакви пясъчни кофички пред него. 
 Вдясно е Драгойна, а вляво Малка Драгойна:
image
 Позаинтересувах се  в интернет и открих доста интересни неща. Има следи от тракийска, византийска, българска култури. В подножието му е крепостта Козлек на болярина Драгой. Ако ви е интересно прочетете легендата за него и за дъщеря му Драгойна- http://archaeologicalmuseumplovdiv.org/web/.
Все пак най-известният и обичан герой, който е роден в Драгойново /Козлек/ и бродил горите на цяла Южна България е Ангел войвода.
 Малко преди селото има паметник в нивата, където най-вероятно го е родила майка му, през 1812 година:
image
 След още километър минавате през село Драгойново и продължавате по пътя към Буково, което се намира от другия край на масива. Малко преди да излезете от Драгойново ще видите по стълбовете синя маркировка, която ще ви отведе до самия връх. На около 500 метра след селото оставяте колата и продължавате пеш/ в далечината е върха/:
image
 след още 500 метра стигате до едно разклонче, което ще ви отведе до крепостта Козлек. Всъщност там има една селскостопанска пострийка, а от крепостта са останали само каменните й основи:
image
 След това се връщате към същия кръстопът и продължавате нагоре по синята маркировка. Достигате до една полянка, от която има отбивка / 50 м/ към Терзийската чешма. Има една барака, използвана от ловджиите. И тук ще прочетете поредната плоча. На нея пише, че на това място през 1832 година Ангел е решил да става хайдутин. Явно на 20-годишния младеж не му се е учило висше образование , а не му се е ходило на гурбет в Испания и е решил да става хайдутин /:-)/:
image

След още двадесетина минути достигате до този камък:
image
На него пише, че това е бил караулният пост на войводата. Те тук са му плащали митото преминаващите "изедници".
 Интересен герой се оказва той. Известен е бил в цяла България, щом като на негово име е кръстен и най-високият връх в Югозападна Рила /Ангелов връх-2643 м.н.в./ 
 Помогнал е за изграждането на единствения новопостроен български манастир през турско робство- Араповския /до Асеновград/. Дори и най-красивата му сграда се нарича Кулата на Ангел войвода, ето я и нея:
image

 След двадесетина минути излизате на билото и срещу вас заблестяват тв-кулите на връх Аида, над Хасковските минерални бани/ на снимката малко трудно се различават, заради облаците/ Селото под вас е Буково. В центъра му има джамия, докато в центъра на съседното Драгойново е въздигнат красив православен храм:
image

Преди малкия връх има кладенче, където вероятно войводата е пиел вода:
image

А това е  Малка Драгойна. Самият връх прилича на крепост, върху която се развява бг-флага:
image

Има разкопки направени от археологическа експедиция през 2004 г. http://archaeologicalmuseumplovdiv.org/web/.
 След 15 минути, право нагоре, достигате  до самия връх /813.6 м.н.в./:
image
Тук също има разкопки от  експедицията:
image

При ясно време видимостта достига до 40 километра. Ето как изглежда Малка Драгойна/близкия връх, вляво/, гледана отвисоко:
image
 Изкачването от селото до върха е около час, час и половина. Минава се през широколистн гора, където видяхме сърни. Внимавайте! Има много ловци! Преходът е спокоен. Нависокото ни духаше силен вятър. Има много красиви скални образования на северозапад от върха. От там се вижда и изоставената хижа Буково. До хижа Аида се стига за около 3 часа. 
 Интересна е Драгойна, въпреки нищожната си височина от 813,6 метра.

 


Гласувай:
3
01. skribezium - alexooo,
30.11.2008 12:12
Връх Драгойна не е никак незначителен връх.
Виждам го винаги, когато се изкача над Асеновград.
Далече в синевата, той се извисява над всички околни хълмове и последни възвишения на Родопите към Тракия.
Археологическата експедиция там е много интересна, затова който желае да научи повече, нека да отиде на твоите препратки.
цитирай
2. alexooo - 1. skribezium има нещо пленит...
30.11.2008 12:17
skribezium
има нещо пленително в него! аз от Димитровград не мога да го видя и за това реших да се кача на него! ти качвал ли си се?
цитирай
3. skribezium - alexooo,
30.11.2008 12:41
Не съм го изкачвал, но от доста време съм запознат с археологическите разкопки там чрез сайта на пловдивския археологически музей.И затова малко ти завиждам, че си бил на върха Драгойна!
цитирай
4. alexooo - skribezium ще се качиш! не се с...
30.11.2008 12:54
skribezium
ще се качиш! не се съмнявам! на 20 километра ти е! арх. разкопки са преустановени. не знам дали няма да тръгнат иманяри натам!
цитирай
5. glarus - Интересно
04.12.2008 13:23
разказваш, освен , че има много народни песни за Ангел войвода, друго за него не знаех. Народа изглежда доста години след това го е тачел. Просветли ме.
Поздрави!
цитирай
6. alexooo - glarus ето тук има един достов...
04.12.2008 15:12
glarus
ето тук има един достоверен разказ за Ангел войвода
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=55283
цитирай
7. alexooo - благодаря!
08.12.2008 12:20
благодаря!
цитирай
8. elenbg - Покана да посетите разкопките
16.04.2009 01:17
Археологически разкопки на върха се провеждат без прекъсване от 2004 г. до днес. Тази година те ще бъдат от 1 август до 10 септември. Установихме, че на върха е съществувал голям тракийски селищен център в периода между 17 и 3 в. пр. Хр. До сега разкрихме жилища от периода на Късната бронзова, Ранната желязна, Класическата и Елинистическата епоха, както и гроб от Елинистическата епоха. Върху най-високата част на върха е била цитаделата - укрепена с масивна каменна стена. Но за да научите повече - елате и се качете на върха по време на разкопките. Ще ви разкажем любезно както за обекта, така и за тракийската култура в района на целия рид Драгойна. Най-лесния достъп е от с. Буково - около 1 час преход. Има маркирана пътека. Очакваме ви!
Елена Божинова - ръководител на разкопките.
цитирай
9. alexooo - elenbg
16.04.2009 08:58
помъчих се да популяризирам Драгойна, както и вашата работа, чрез блога си. дано съм успял!
Благодаря ви за поканата! Ще дойдем след 1 август.
цитирай
10. анонимен - добре сте дошли
17.04.2009 22:19
Здравейте и от още един участник в разкопките. Наистина, чудесно е, че Драгойна се популяризира! Всички я виждат от пътя, но малко са тези, които се качват. Ще се иненадате, колко може да се научи за траките, които са живяли в района 3 хилядолетия преди нас! Яна Димитрова, част от археологическия екип
цитирай
11. alexooo - Благодаря, Яна! Тази година ще ...
18.04.2009 09:40
Благодаря, Яна!
Тази година ще посетим отново Драгойна, по време на разкопките!
цитирай
12. анонимен - Много ме зарадва факта че някой е ...
03.05.2009 18:12
Много ме зарадва факта че някой е писал за драгйна и за нашия виден земляк Ангел Стоянов Кариотов известен като Ангел Войвода! Хареса ми написаното само искам да поясня че върхът Драгойна е висок 813.60м. и друго което не срещнах е че малкия връх е по известен сред месните като "Саръка" от там и месността "Саръкова поляна" - главно свърталище на великия хайдутин!
цитирай
13. alexooo - 13. анонимен
07.05.2009 09:35
благодаря ти! ще поправя грешката!
цитирай
14. анонимен - И аз съм роден в село Буково
24.05.2009 18:28
Страшно много се зарадвах когато намерих да пише за моето родно село.АЗ живея в град Стара Загора и съм на 64 години.Казвам се Тодор Паунов.Но уви вече нямам роднини там.Посещавал съм го преди няколко години.Много малко българи останаха там.Но все пак нещо ме влече натам.......
цитирай
15. анонимен - Благодаря от името на драгойновци, ...
25.05.2009 00:13
Благодаря от името на драгойновци ,че популяризираш това красиво място. Преди месец успяхме с приятели да стигнем до ловна хижа Драгойново ,но след 1 август с групата със сигурност ще идем и до разкопките за лекция от Елена Божинова.
цитирай
16. alexooo - 15. анонимен
25.05.2009 11:30
Хубави села и район е там. жалко, че хората напускат тези красиви райони, за да се заселят в някоя панелна гарсониера!!! Политика!
цитирай
17. alexooo - 16. анонимен
25.05.2009 11:31
И аз искам да ида на тази лекция, кога я провежда тя?
цитирай
18. анонимен - vinagi shte te obicham
30.05.2009 13:33
tacho stiga visq pred kompiutyra
цитирай
19. elenbg - лекция за античната история на Драгойна
31.05.2009 16:24
Разкопките на вр. Драгойна ще се проведат тази година между 1 август и 10 септември. Всеки работен ден можете да ни намерите на върха и по-точно на седловината между Голяма и Малка Драгойна, където ще продължим проучванията това лято. На всеки, който се качи на обекта, обещавам да му разкажем подробно за историята на върха, околността и значението на селището за историята на древна Тракия. За ваше улеснение може да се присъедините към организирания от Община Първомай поход до върха, повече информация за който можете да получите от интернет страницата на общината след 1ви август.
И един кратък коментар за името на Малка Драгойна. Местното му име не е Саръка, а Саръ кая, което на турски означава Жълтата скала.
Очарована съм от интереса към върха! С удоволствие ще ви направим съпричастни и към неговата истинска история.
Елена Божинова
цитирай
20. анонимен - http://www.trakia-tours.com/
11.06.2009 23:30
http://www.trakia-tours.com/
цитирай
21. minotavyr - Хайде на Драгойна.
26.06.2009 00:20
alexooo написа:
И аз искам да ида на тази лекция, кога я провежда тя?
Хаиде да се разберем за някоя събота или неделя след 1 август и да се качваме на Драгойна. М/у другото-"Благодаря от името на драгойновци ,че популяризираш това красиво място. Преди месец успяхме с приятели да стигнем до ловна хижа Драгойново ,но след 1 август с групата със сигурност ще идем и до разкопките за лекция от Елена Божинова."- това е мои пост от тогава вече съм регистриран.
цитирай
22. анонимен - tacho
27.07.2009 23:13
az sam ot dragoinovo ot 2005g. xodq na razkopki na vr.dragoina.bqx na 11 god.kogato zapochnax da xodq tam i do den dne6en xodq dori tazi godina 6te sam otnovo tam !kanq vseki da doide.dobre ste do6li v na6iq vtori dom Dragoina.i mnogo pozdravi na celiq arxeologicheski ekip.
цитирай
23. tacho - dragoina
27.07.2009 23:24
az sam ot plovdiv.baba mi i dqdo mi imat ka6ta v selo dragoinova.predi kogato bqx po-malak cqlo lqto stoqx tam.po cql den skitax po ulicite i edna ve4er kogato se pribrax baba mi mi predloji da otida s arxeolozite na varxa.togava bqx na 11god.otidox s tqx i mnogo mi xaresa.i taka do den dne6en si xodq s tqx na razkopkite.dori i tazi godina pak 6te sam tam.kanim vi vsichki jelae6ti da doidete.dobre ste doshli.
i iskam da kaja na 19 anonimen che ne visq po cql den pred kompa :D
цитирай
24. tacho - .
01.08.2009 23:46
samo da kaja 4e ot ytre zapo4vat razkopkite na vrax dragoina.ekipa ni 6te se namira v selo bukovo.vav u4ili6teto.koito i da pitate v seloto 6te vi opati.zapovqdaite
цитирай
25. анонимен - лили
28.02.2010 09:11
красиво
цитирай
26. анонимен - Ангел воивода
05.06.2010 21:02
Това което четете,е бил пра пра пра пра пра дядо ми.
Аз съм 5 поколение след него.
Много се учудих когато баща ми (ангел)ми каза че пра пра пра пра дядо му е ангел воивода и затова реших да го прочета.
Да знаете да е ходил до Одрин? Да е отивал в турция или Гърция?
цитирай
27. анонимен - Angel Voivoda
07.06.2010 17:36
kakto Angel,taka i lefter bjaha ot onezi voivodi, koito ni u4udvat s dobrini,u4udvat ni i s zlini.I dvamata zabeljazvame ine vijdame onova nisko zverstvo, koeto se projavjava v vsi4ki zavoevanija na turskija zavoevatel.i v dvamata vijdame blagoroden harakter i palno saznanie na skrita sila.!!!
цитирай
28. kokosan - ДО 27
03.01.2011 21:59
DO KOLKOTO ZNAM ANGEL VOIVODA NIKOGA NE E BIL JENEN.V NEGOVATA DRUJINA E IMAL STROG RED.JENENI I PIANICI TOI V DRUJINATA NEE VZIMAL.TO4NO V TOVA E TOLKOVA DALGOTO MU HAIDUTUVANE.NE ZNAM ZA DRUG VOIVODA ,KOITO DA E HAIDUTUVAL POVE4E OT 30 GODINI.EDINSTVENIA JENEN E BIL KIOSE KOLIO,NEGOV PRIATEL,KOITO E BIL ZALOVEN I OBESEN ZARADI SEMEISTVOTO.ANGEL STAVA HAIDUTIN SLED KATO NEGOVATA IZGORA IA OTVEJDAT TURCITE NA 20 GODINI.NA VREMETO V BIBLIOTEKATA V DRAGOINOVO IMA6E KNIGATA ANGEL VOIVODA.4EL SAM IA.AKO IA NAMERI6 PRO4ETI IA.DOSTA E INTERESNA.ANGEL E HODIL 4ESTO V ODRIN I NA TERITORIITE NA DNE6NA TURCIA,GARCIA I MAKEDONIA.A VRAH DRAGOINA SIE VRAH,KOITO SE IZVISIAVA V DALE4INATA I POSTAVIA NA4ALOTO NA RODOPITE.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alexooo
Категория: Туризъм
Прочетен: 2665364
Постинги: 141
Коментари: 2509
Гласове: 11691
Спечели и ти от своя блог!