Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 16:36 - Звукът на Космоса
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 4402 Коментари: 0 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вселената е жива и непрекъснато го доказва. Цялата природа, цялата вселена е жива, прелива от живот, от движение и звуци.

Учените открили, че планетите в Космоса, които са достатъчно плътни, за да могат да се въртят около оста си с период от 4 или по-малко секунди, издават звуци.

Тези звуци не могат да бъдат чути от нас на Земята, защото, първо се намираме много далече и второ заради вакуума в Космоса, през който не могат да преминават звукови вълни.

Откритието обаче е направено от мисиите на двете безпилотни научни сонди – Voyager 1 и Voyager 2, които са записали емисиите отделяни от планетите и електромагнитните вълни във Вселената. Благодарение на тях са направени записите, чрез които можем да се насладим на уникалните неземни звуци на Космоса. Или по-точно на звуците, които издават планетите от Слънчевата система, както и самото Слънце.

Записите представляват емисии от радиосигнали излъчвани от планетите, които са превърнати в звукови файлове специално за НАСА. Те се използват за по-нататъшни изследвания.
image

Сложните взаимодействия на заредените частици, пренеси от слънчевия вятър, планетарната магнитосфера и други, създават "звукови" вибрации. Те звучат много интересно, и донякъде леко страховито.

Юпитер, например, се състои основно от водород и хелий. Цялата планета е от газ, с нетвърда повърхност. Налягането и температурите на Юпитер са толкова високи, че газовете постепенно преминават от течност, в компресирана метална "плазма", където молекулите са лишени от външните си електрони.

Ветровете на Юпитер са със скорост хиляди метра в секунда, спрямо ротационното завъртане. Магнитното поле на Юпитер от своя страна, е четири хиляди пъти по-силно от това на Земята, и е с наклон от 11 ° градуса от оста на въртене. Това кара магнитното поле да пулсира, което оказва сериозен ефект върху заредените с електричен заряд частици. Тази плазма, формирана от заредените частици, има свойството да се ускорява извън магнитосферата на Юпитер със скорост от десетки хиляди километра в секунда. Именно тези вибрации на магнитните частици са причината за генериране на някои от звуците, които чувате на този запис. 

Източник : 
http://www.mystics.eu/astronomia-kosmos/297-zvukut-na-kosmosa.html





Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 401452
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930